Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2011. Április 08. 23:50, péntek | Helyi
Forrás: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Csalétkekbe rejtett vakcinával immunizálják a rókákat veszettség ellen

Csalétkekbe rejtett vakcinával immunizálják a rókákat veszettség ellen

Április 2-től 6-ig a rókaveszettség megelőzésére helyeztek ki vakcinát is tartalmazó csalétkeket Dombóváron. A hónap közepéig nem célszerű kutyáinkat póráz nélkül sétáltatni, illetve állatokat legeltetni, nehogy elegyék a rókák

A veszettség gyógyíthatatlan, embernél és állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség, melynek legfőbb terjesztője a róka. A ravaszdik vakcinázását, mint a védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét idehaza 1992 októbere óta alkalmazzák sikerrel.

A vakcinát tartalmazó fóliakapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely 4 cm átmérőjű, 1,5 cm magas, henger alakú, szürkésbarna színű. Miközben ezt a róka megeszi, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.

A csalétkek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik. A beléjük helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent, ennek ellenére nem szabad megérinteni őket. Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni a csalétket, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet.

Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő, ha jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy esetleg 70%-os alkohollal lemossuk. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség.

Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől - Dombóváron ez április 2-ika volt - számított tizennégy napig a kutyákat megkötve vagy bezárva kell tartani, és csak pórázon szabad közterületre vinni. Ebben az időszakban a kezelt területen tilos az állatokat legeltetni is. Az intézkedésekkel a cél az, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kéri, hogy aki vakcinázott területen elhullott vad- vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot. Kérik továbbá, hogy a fentiekről szóljunk gyermekeinknek is. További felvilágosításért a környéken élő állatorvosokhoz és orvosokhoz érdemes fordulni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 08:00, vasárnap | Helyi

A rekorder szabálysértő 90 helyett 160 km/h-val közlekedett

Néhány óra alatt 65 szabályszegés

2021. Február 27. 08:00, szombat | Helyi

Különleges adomány a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménynek

Friedrich László dombóvári származású rajztanár ajánlotta fel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán készült diplomamunkáját az intézménynek.

2021. Február 26. 15:00, péntek | Helyi

A 90 éves Törő Józsefet köszöntötték

90. születésnapja alkalmából köszöntötte családja és Pintér Szilárd polgármester Törő Józsefet.

2021. Február 25. 16:00, csütörtök | Helyi

A Pénzügyi-Biztosítási Tanácsadó Iroda profi szakértelemmel segíti ügyfeleit Dombóváron

Nézzük át és tegyük rendbe a szerződéseit! Hívjon, segítek! Tel.: 06-30/901-0644