Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Június 18. 14:06, kedd | Belföld
Forrás: mti

Csökkent az infláció az EU-ban

Csökkent az infláció az EU-ban

Egyéves mélypontra csökkent az infláció májusban az euróövezetben, és folytatódott a fogyasztói árak csökkenése az EU egészében is - közölte kedden az Eurostat, megerősítve a június elején közölt előzetes adatokat.

Az unió statisztikai hivatalának végleges adatai szerint májusban 1,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,7 százalékról, szemben a piac által várt 1,3 százalékkal. Ez a ráta tavaly április óta a legalacsonyabb.

Az unió egészében a fogyasztói árak májusban 1,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 1,9 százalék után.

A legalacsonyabb inflációt (0,2 százalék) Ciprusról jelentették, majd Portugália (0,3 százalék) és Görögország (0,6 százalék) következik.

Májusban az éves szintű infláció Romániában volt a legmagasabb, 4,4 százalék. Magyarországról 4,0 százalékot, Lettországból pedig 3,5 százalékot jelentettek.

Az euróövezetben az áremelkedés csökkenését elsősorban az energiaárak és a szolgáltatások árának lassabb növekedése magyarázza.

Az infláció csökkenése rossz hír az Európai Központi Bank (EKB) számára, amelynek inflációs célja közel van a 2 százalékhoz, és intézkedéseket helyezett kilátásba, ha nem indul meg az áremelkedés.

Címkék: csökkent, eu, infláció, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.