Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2018. Szeptember 07. 08:39, péntek | Helyi
Forrás: Dombó Média

Dombóvári szerző életrajzi könyvét mutatták be

Dombóvári szerző életrajzi könyvét mutatták be

„Emlékeim a múltból” címmel írt életrajzi könyvet Király Sándor

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület augusztus 31-én a Földi István Könyvtárba invitált a lokálpatriótákat a közhasznú szervezet helytörténeti sorozata legújabb kötetének bemutatójára.

Az érdeklődők az 1925-ös születése óta a településen lakó Király Sándor „Emlékeim a múltból” című életrajzi könyvét ismerhették meg. A szerzőnek a szépszámú közönséget üdvözlő szavai után dr. Hegedüs János, helybeli római katolikus plébános mondott köszöntőt, majd az író családi barátja, dr. Pappné Farkas Gabriella énekelt. Takács Istvánné helytörténész Székely János erdélyi költő verssoraival a szülőföld szeretetének fontosságára hívta fel a figyelmet.
- Rohanó, folytonosan változó világunkban ma kevés olyan embert találni, aki ott élte le 93 évét, ahol megszületett - emelte ki a kötet szerkesztője. - Király Sándor ilyen. Eddigi életének keretét Dombóvár jelentette, településünk utcái, házai, középületei, közeli határa. Ez a hely nemcsak háttér, vagy díszlet, de segítség is neki a világban való eligazodásban. Mint egy erős vár, biztonságot ad, a táj, az emberi arcok állandó ismétlődése ezen felül segíti, erősíti a z emlékek fennmaradását is. Mindehhez tegyük hozzá, hogy Király Sándor istenáldotta emlékező képességgel is rendelkezik, ma is szinte napra pontosan fel tud idézni sok-sok évtizeddel ezelőtti történeteket. Erről a képességéről, az 1990-es esztendők elején szereztem tudomást, amikor a rendszerváltoztatással egy időben újra megjelent „Dombóvár és Vidéke” lap hasábjain találkoztam a régi Dombóvárt idéző írásaival. Persze azok a cikkek még álnéven, vagy jeligével jelentek meg. Nem a hírnév utáni vágy adta a kezébe a tollat, hanem a rögzítés és az emlékeztetés elődeink helytállásáról, kudarcairól, küzdelmeiről. Saját indíttatására rögzítette írásban az emlékeit. Akkor felkerestem és a kapcsolatunk azóta is tart. Számomra ő egy mély kútforrás, amiből bőven meríthettem. Ezért aztán rengeteg történetet őrzök szívemben és papíron is a régi Dombóvárról, valamint annak egykori és mai lakóiról. Közben folyamatosan arra bíztattam, hogy írjon ő is minél többet. Javasoltam témákat is számára. Az egykori hercegi malomról szóló írása az „Emlékeim a múltból” című életrajzi könyvében ipartörténeti különlegességnek számít, de felidézi Mindszenty József hercegprímás látogatását, a Jézus Szíve templom építését, a II. világháború történéseit, a termelőszövetkezet szervezését, illetve életútjának meghatározó személyiségeit. Így született meg ez a kötet a legértékesebb történeteiből és az általa írt versekből, melyek kiadására a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület vállalkozott.
A helytörténész még arról is beszélt, hogy a kötetnek erénye a tárgyilagosság, az objektivitás, a történelmi hűség, az egyszerű fogalmazás és az archív fotók. A nyelvi lektorálást a bibliotéka két munkatársa, Kiss Barbara és Ujhelyi Mónika végezte, a borítóterv és a nyomdai előkészítés Őri Gábor kiadványtervező munkája, a nyomtatás pedig a Szecsox Nyomdában készült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 08:41, péntek | Helyi

Három DOVASE versenyző állhatott dobogóra Szekszárdon

Szekszárdon rendezték meg a Centrum Régió 2. fordulóját az U14-es és U16-os korosztálynak.

2024. Június 20. 16:04, csütörtök | Helyi

Fekete István Múzeum - A hónap műtárgya

Június hónap műtárgya egy Fekete István íróról készült fénykép.

2024. Június 20. 08:40, csütörtök | Helyi

Papp József egyéni horgász világbajnoki címet szerzett

2024. június 14–15-ig Bulgáriában, a Plovdivi Evezőspályán került megrendezésre a XVI. Veterán, a VI. Masters és a XXV. Mozgáskorlátozott Világbajnokság. Papp József Dombóvárról egyéniben világbajnoki címet szerzett.

2024. Június 18. 18:00, kedd | Helyi

Szúnyogok elleni védekezés Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.