Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 25. 15:44, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Egy műgyűjtő képeivel gazdagodott a kaposvári Vaszary Emlékház

Egy műgyűjtő képeivel gazdagodott a kaposvári Vaszary Emlékház

Egy műgyűjtő több százmillió forint értékű Vaszary-alkotásaival gazdagodott a kaposvári születésű festőművész egykori szülőházából kialakított emlékház.

A 14 festményt, illetve grafikát Molnár György budapesti orvos ajánlotta fel hároméves külföldi tartózkodásának idejére.

Horváth Gáborné, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója a gyűjtemény új darabjait bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a 2015 december végéig kölcsönkapott alkotások egy-egy darabját már láthatta a közönség a Szépművészeti Múzeumban, de így, a többi Vaszary-képpel együtt még soha semmilyen tárlaton nem szerepeltek a most Kaposváron kiállított képek.

Az igazgató tájékoztatása szerint mivel több százmillió forint értékű alkotásokról van szó, ezért át kellett gondolniuk, befogadják-e a megőrzésre néhány hónappal ezelőtt felajánlott gyűjteményt, végül vállalták, hiszen ezek a festmények és grafikák teljessé teszik a Vaszary János életművének különböző korszakait bemutató kiállítást. Hozzátette: Molnár György fővárosi galériáktól is kapott ajánlatot, ám miután személyesen járt az emlékházban és meggyőződött arról, hogy az elvárásainak megfelelő helyre kerülnek a képek, Kaposvár mellett döntött.

Az újonnan kiállított képekkel együtt jelenleg 80 festmény és grafika látható a Zárda utcai Vaszary Emlékházban. A kiállítást az érdeklődők - a nemzeti ünnepeket kivéve - előzetes bejelentkezés alapján tekinthetik meg. Ünnepnapokon - legközelebb augusztus 20-án - a tárlat ingyenesen látogatható.

Vaszary János (1867-1939) a modern magyar művészet egyik meghatározó alakja. Tanulmányait Budapesten, Németországban és Franciaországban folytatta. Az első világháborúban haditudósítóként a szerbiai hadszíntereken készített rajzokat és festményeket, majd a háború után a Képzőművészeti Főiskola tanára lett. Kiváló színérzékkel, rajz- és kompozíciós készséggel rendelkezett, számos stílust és technikát kipróbált. Egyszerre foglalkoztatta a népies hatású gobelin és a klasszicizáló táblakép. Festészetét gazdag színvilág, virtuóz ecsetkezelés jellemzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.