Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. December 11. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elkerülhetetlenek az újabb szigorítások Németországban

Elkerülhetetlenek az újabb szigorítások Németországban

Csupán részsikereket hoztak a koronavírus-járvány második hullámának feltartóztatására tett intézkedések Németországban, ezért elkerülhetetlenek az újabb szigorítások

- mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Jens Spahn kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal sikerült megtörni a járvány dinamikáját, de több térségben továbbra is robbanásszerűen terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2).

A legfontosabb mutatókat tekintve a lehető legrosszabb helyzet alakult ki; a napi új fertőződések száma csökkenés helyett csupán "oldalazni" kezdett, méghozzá túlságosan magas szinten, túlságosan magas a vírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig "siralmasan" magas.

Ráadásul a korlátozások gazdasági hatásainak ellensúlyozása csak novemberben 40 milliárd euróba kerül az államháztartásnak, a lakosság pedig egyre inkább "belefárad" a védekezésbe - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a karácsony és az év vége a leginkább alkalmas arra, hogy csökkentsék az emberek fertőzésveszéllyel járó találkozásainak számát, mert ez eleve egy "nyugalmas" időszak. Ezt a lehetőséget ki kell használni a járványhullám feltartóztatásra, ezért az egész országot, a gazdaságot és a társadalmat "leállító" korlátozásokat kell bevezetni.

Ugyancsak újabb korlátozásokat sürgetett csütörtöki berlini tájékoztatóján a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler, aki rámutatott, hogy a sikeresen megfékezett első, tavaszi hullám idején hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, kapcsolatok száma, a második hullám feltartóztatására bevezetett intézkedések - november 2. - óta viszont csupán 40 százalékos a csökkenés.

Ennek tulajdonítható, hogy a járványhelyzet továbbra is súlyos - fejtette ki az RKI vezetője, rámutatva, hogy ismét rekordot döntött a napi új regisztrált fertőződések száma, a járvány halálos áldozatainak száma pedig átlépte a húszezret.

Az intézethez az utóbbi 24 órában 23 679 fertőződésről érkezett bejelentés, ez 31 esettel több az előző rekordnál, a november 20-án feljegyzett 23 648-nál. Így már 1 242 203 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 440 halálesetet regisztráltak egy nap alatt, a járvány halálos áldozatainak száma így 20 372-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 61-gyel, 4339-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 58 százalék - 2505 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 295 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4753 ágy szabad.

A szövetségi kormány és a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint karácsonytól január 10-ig teljes körű zárlatot kell elrendelni, vagyis meg kell hosszabbítani az iskolai szüntetet és be kell zárni a nem létfontosságú termékeket árusító boltokat. A szövetségi kormány vezetői várhatóan a napokban tárgyalnak erről a járványügyi védekezésért felelős tartományi vezetőkkel az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a tartományi kormányfők egyeztető testülete - egy újabb rendkívüli ülésén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.