Városlista
2020. május 26, kedd - Fülöp

Hírek

2011. Október 01. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 240 millió forint összértékű segélyprogramjának részét képezi az a Kolontár területére tervezett környezetvédelmi tanösvény.

Amit 2011. október 4-én, a vörösiszap-katasztrófa egy éves évfordulójának alkalmából kezdenek kiépíteni. A munkálatok elején egy emlékhelyet is felavat a karitatív szervezet.

A tanösvény építése többes céllal kezdődött meg. Egyrészt emléket szeretne állítani a katasztrófa pusztításának és súlyos következményeinek, szemléletformáló céllal felhívni a figyelmet az ember és a környezet kapcsolatának fontos aspektusaira, a közös felelősségre, s így tanulságul szolgálni az utókornak a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében.

A létesítmény egy fogadóépülettel és több stációval (például a katasztrófa képeit bemutató galéria egy meghagyott károsult pajtában) várja majd az érdeklődőket, turistákat, s nem utolsó sorban az iskolás korosztályt, akik akár osztálykirándulás vagy rendhagyó tanóra keretében érkeznek oda. Az alapinformációkat többnyelvű kisfilm és interaktív, audiovizuális szemléletformáló eszközök nyújtják, a tematikát pedig kilenc további állomás dolgozza föl többek kötött az emlékezés, az ember és környezete kapcsolata, személyes felelősségünk, s az elkerülhető természeti károk témakörében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa óta eltelt egy évben közel negyedmilliárd forint értékben nyújtott segítséget a vörösiszap katasztrófa károsultjainak. Elsődleges segélyezési területe a humanitárius szervezetek közti koordináció értelmében Kolontárra összpontosult. Itt a gyorssegélyezés mellett kiemelten kezelte a magánszemélyek támogatását, de nagy hangsúlyt helyezett a közösségi és fejlesztési projektekre is. Folyamatban lévő munkái közé tartozik a művelődési ház felújításában való részvétel, a kolontári orvosi rendelő modernizálása és a tanösvény megépítése.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 26. 09:56, kedd | Belföld

Embercsempészeket fogtak el Baranyában

Embercsempészés kísérlete miatt két szír férfit vettek őrizetbe és hallgattak ki gyanúsítottként Baranya megyében – közölte a rendőrség a police.hu-n kedden.

2020. Május 26. 08:00, kedd | Belföld

Beterjeszti a jövő évi büdzsé tervezetét a kormány

A kormány kedden terjeszti be az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét – jelentette be a pénzügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

2020. Május 26. 07:11, kedd | Belföld

1436-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma, meghalt 8 beteg

3771 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 idős krónikus beteg – közölte a koronavirus.gov.hu oldal.

2020. Május 26. 07:01, kedd | Belföld

Meghalt egy árokba hajtó autó egyik utasa Karcagon

Árokba hajtott egy személygépkocsi Karcag belterületén hétfő éjszaka, az autóban utazó négy ember közül hárman könnyen sérültek, egy utas azonban meghalt