Városlista
2022. augusztus 18, csütörtök - Ilona

Hírek

2017. Augusztus 29. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: Kossuth Rádió/hirado.hu

Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb iskolakezdés előtt

Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb iskolakezdés előtt

Számos egészségügyi szűrővizsgálat áll rendelkezésre az iskolakezdésnél, de alig élnek ezekkel a szülők, pedig ennek komoly következménye lehet.

Az egyik legfontosabb a szemészeti kontroll az iskola megkezdése előtt, hiszen előfordul, hogy azért teljesít rosszul a gyerek a tanórákon, mert rosszul lát, de ő saját maga ezt nem is tudja.

Hangyál Éva szemész-főorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: nagy különbség van a látásvizsgálat és a gyerekek szemészeti vizsgálata között. Míg előbbihez bármilyen módon kommunikálni tudó páciensre van szükség, utóbbi esetében már csecsemőkorban elvégezhető a vizsgálat és szükség esetén kezelni is lehet a problémát – tette hozzá.

A szakember szerint jó lenne, ha itthon a nemzetközi előírásoknak megfelelően zajlanának a vizsgálatok: 1,3 és 6 éves kor lenne a kötelező szűrővizsgálat, de ha bármely szülő szemüveges, akkor évente 1 vizsgálat lenne szükséges, melyet speciálisan gyerekekkel foglalkozó szemésznek kellene megtennie.

Hangyál Éva úgy fogalmazott: jó lenne kötelezővé tenni ezeket a szűrővizsgálatokat.
Mint mondta, olyan sok vizsgálatot nem tudnak elvégezni egy rendelési időben a gyerekek számára, és a OEP-nek finanszírozni kellene, hogy működőképes legyen a rendszer, azonban emiatt kevesebb a gyerekszemész és hosszabb a várakozási lista.

Juhász Gabriella, a Hild József Általános Iskola fejlesztő pedagógusa a műsorban elmondta: intézményükben az a megszokott protokoll, hogy az iskolaorvos év eleji szűrővizsgálatait tekintik elsődlegesnek, de van, hogy a pedagógus azt tanácsolja a szülőknek, hogy szemészeti és hallásvizsgálatra küldjék a gyermeket
A fejlesztő pedagógus is aláhúzta, hogy sajnálatos, hogy nem kötelezőek ezek a szűrések.

Fontos a logopédiai szűrés is
Mosányi Emőke logopédus, a Fővárosi Pedagógiai szolgálat főigazgatója a műsorban arról beszélt, hogy 5 éves korban van egy kötelező logopédiai szűrés, melyen minden gyermeknek át kell esnie.

Ez a nyelvi szinteket is érinti, nem csak a hangok kiejtését. Ha ott a gyermekkel gond van, ellátást javasolnak. Azok számára, akik elsőbe mennek és eddig logopédushoz jártak, és kaptak gyakorlati feladatokat, azt javasolja, hogy folytassák és ha további ellátásra van szükség, keressék meg a kerületi pedagógiai szakszolgálatot.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 17. 18:11, szerda | Belföld

Mérsékelten javulhat az aszályhelyzet a hétvégétől

A következő három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet

2022. Augusztus 17. 16:00, szerda | Belföld

Meg akart erőszakolni egy nőt, a rendőrök a neten tudták meg - Elfogták

A közösségi médiában fotótűzként terjedő támadást derítettek fel a debreceni rendőrök.

2022. Augusztus 17. 15:00, szerda | Belföld

Stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

2022. Augusztus 17. 13:03, szerda | Belföld

Megdobált egy vonatot egy szerelmi bánatban szenvedő férfi

Többször is megdobott egy vonatot, aminek az ablaka pókhálószerűen betört, a kőbányai rendőrök három órán belül elfogták a feltételezett elkövetőt.