Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2015. Május 03. 05:00, vasárnap | Belföld

Fejlesztik a diákok pénzügyi tudatosságát

Fejlesztik a diákok pénzügyi tudatosságát

Több mint 1100 elért diák összesen 28 oktatási intézményben, összátlagban 65 százalékos teszteredmények, öt fontos pénzügyi fogyasztóvédelmi témakör

Egyebek közt e számadatok jellemzik a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával lebonyolításra került oktatásokat, amelyeket a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület valósított meg.

Az Egyesület még 2014 októberében hirdette meg programját a fővárosi és Pest megyei általános- és középiskolák részére. A részvétel ingyenes volt, a pénzügyi oktatások előtt elektronikus háttéranyagot kaptak a résztvevők. Az elsajátított tudást önellenőrző kérdéssorokkal előzetesen is tesztelhették.

A személyes oktatások alkalmával öt fő pénzügyi témakört ismertettek, amelyek a következőek voltak: a hitelintézeti betétesek és a befektetők védelme, a bankkártya-használat legalapvetőbb ismeretei, a hitellel és a kölcsönnel összefüggő alapvető tudnivalók, pénzügyi panaszkezelési előírások, valamint a pénzügyi szolgáltatókkal szemben rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségek. Egyúttal tesztek kitöltésére is sor került, mivel az Egyesület kíváncsi volt arra, mennyiben sikerült elsajátítaniuk a fiatal fogyasztóknak az átadott ismereteket és mennyire tudatosak a pénzügyek terén.

A legjobb eredményekkel általában az üzleti-, valamint közgazdasági szakközépiskolák tanulói töltötték ki a teszteket, itt fordultak elő legnagyobb számban a hibátlan feladatlapok. Tanulóik 85 % feletti eredményt értek el.

A tapasztalatok alapján a Pest megyei és a fővárosi eredmények szerinti összehasonlításban - habár kis különbséggel -, de a Pest megyei középiskolások a budapesti iskolák tanulóinál jobb eredményekkel töltötték ki a teszteket (mintegy 72 %-os jó válaszaránnyal).

Ugyanakkor az átlagos eredmények sem mondhatóak rossznak, hiszen alapul véve a programban részt vett 28 általános- és középiskola tanulói által kitöltött összes teszt eredményét, átlagosan a tesztek 65 %-os jó válaszaránnyal kerültek kitöltésre.

A tapasztalatok szerint a diákok legkevésbé a hitelintézetek csődje esetén érvényes kártalanítási szabályokkal, a hitelek kamaton kívüli egyéb költségeivel, valamint elhagyott/elvesztett bankkártya esetében a kárviselési szabályokkal voltak tisztában. Voltak olyan kérdések is, amelyekre szinte kivétel nélkül tudták a választ. Így nem lehetett zavarba hozni őket például azzal, hogy „Minek a rövidítése az OBA?”, de ugyanúgy a Pénzügyi Békéltető Testület feladataival is általában tisztában voltak a tesztet kitöltők.

Összességében elmondható a program tapasztalatai alapján, hogy sok mindent tudnak a diákok, de egyértelműn szükség van összefoglaló előadások megtartására, amelyek segítségével rendszerezni tudják az ismereteket, akár oly módon is, hogy egy-egy konkrét esethez kötik a tudnivalókat.

Az ilyen kampányok nagyban elősegítik azt, hogy a tanulók tudatos pénzügyi fogyasztóvá váljanak felnőttkorukra és nagy eredményességgel, magabiztosan álljanak ki jogaikért.

Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület

Címkék: diák, pénzügy, tanuló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).

2024. Június 14. 09:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor: a magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson

2024. Június 14. 09:55, péntek | Belföld

Az idén is meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.