Városlista
2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2015. Május 03. 05:00, vasárnap | Belföld

Fejlesztik a diákok pénzügyi tudatosságát

Fejlesztik a diákok pénzügyi tudatosságát

Több mint 1100 elért diák összesen 28 oktatási intézményben, összátlagban 65 százalékos teszteredmények, öt fontos pénzügyi fogyasztóvédelmi témakör

Egyebek közt e számadatok jellemzik a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával lebonyolításra került oktatásokat, amelyeket a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület valósított meg.

Az Egyesület még 2014 októberében hirdette meg programját a fővárosi és Pest megyei általános- és középiskolák részére. A részvétel ingyenes volt, a pénzügyi oktatások előtt elektronikus háttéranyagot kaptak a résztvevők. Az elsajátított tudást önellenőrző kérdéssorokkal előzetesen is tesztelhették.

A személyes oktatások alkalmával öt fő pénzügyi témakört ismertettek, amelyek a következőek voltak: a hitelintézeti betétesek és a befektetők védelme, a bankkártya-használat legalapvetőbb ismeretei, a hitellel és a kölcsönnel összefüggő alapvető tudnivalók, pénzügyi panaszkezelési előírások, valamint a pénzügyi szolgáltatókkal szemben rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségek. Egyúttal tesztek kitöltésére is sor került, mivel az Egyesület kíváncsi volt arra, mennyiben sikerült elsajátítaniuk a fiatal fogyasztóknak az átadott ismereteket és mennyire tudatosak a pénzügyek terén.

A legjobb eredményekkel általában az üzleti-, valamint közgazdasági szakközépiskolák tanulói töltötték ki a teszteket, itt fordultak elő legnagyobb számban a hibátlan feladatlapok. Tanulóik 85 % feletti eredményt értek el.

A tapasztalatok alapján a Pest megyei és a fővárosi eredmények szerinti összehasonlításban - habár kis különbséggel -, de a Pest megyei középiskolások a budapesti iskolák tanulóinál jobb eredményekkel töltötték ki a teszteket (mintegy 72 %-os jó válaszaránnyal).

Ugyanakkor az átlagos eredmények sem mondhatóak rossznak, hiszen alapul véve a programban részt vett 28 általános- és középiskola tanulói által kitöltött összes teszt eredményét, átlagosan a tesztek 65 %-os jó válaszaránnyal kerültek kitöltésre.

A tapasztalatok szerint a diákok legkevésbé a hitelintézetek csődje esetén érvényes kártalanítási szabályokkal, a hitelek kamaton kívüli egyéb költségeivel, valamint elhagyott/elvesztett bankkártya esetében a kárviselési szabályokkal voltak tisztában. Voltak olyan kérdések is, amelyekre szinte kivétel nélkül tudták a választ. Így nem lehetett zavarba hozni őket például azzal, hogy „Minek a rövidítése az OBA?”, de ugyanúgy a Pénzügyi Békéltető Testület feladataival is általában tisztában voltak a tesztet kitöltők.

Összességében elmondható a program tapasztalatai alapján, hogy sok mindent tudnak a diákok, de egyértelműn szükség van összefoglaló előadások megtartására, amelyek segítségével rendszerezni tudják az ismereteket, akár oly módon is, hogy egy-egy konkrét esethez kötik a tudnivalókat.

Az ilyen kampányok nagyban elősegítik azt, hogy a tanulók tudatos pénzügyi fogyasztóvá váljanak felnőttkorukra és nagy eredményességgel, magabiztosan álljanak ki jogaikért.

Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület

Címkék: diák, pénzügy, tanuló

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos ital palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: életben lévő magyar túszról kaptunk információt az izraeli hatóságoktól

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amely szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a Hamász terrorszervezet foglya - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

A Tisza vize megérkezett Debrecenbe

2023. November 28. 13:39, kedd | Belföld

MÁV: nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.