Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 10. 14:22, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Fényjáték a Korona Szállónál és a Tinódi Háznál

Fényjáték a Korona Szállónál és a Tinódi Háznál

Korábban soha nem volt olyan látványosságban része a dombóváriaknak, mint amivel a Város hete alkalmából április 3-án a település önkormányzata és a Tinódi Ház Nkft. közösen lepte meg őket.

A különleges fényjáték szervezői az egykori Korona Szállóhoz hívták a lokálpatrióta helybelieket. Nekik Szabó Loránd polgármester arról beszélt, hogy mi magunk, dombóváriak vagyunk a felelősek azért, hogy az 1979-ig itt működő kultúrháznak a Hunyadi téri új művelődési otthonba való átköltözése után nem sikerült kitalálni az épület új funkcióját. Ugyanakkor körvonalazódik egy terv a jövőbeli hasznosításra, az biztos, hogy a homlokzat a régi ékességében fog pompázni és az udvaron helyet kaphat egy szabadtéri színpad is.
Az ingatlan falára aztán nemcsak fényeffekeket vetítettek, hanem korabeli fényképeket is, melyek a múltba repítették vissza a nézőket.
Azt követően a látványosság résztvevői kezükben fáklyákkal a Hunyadi téri Tinódi Házhoz vonultak, amit éppen 40 éve vettek birtokba a város lakói. Ott táncos-zenés műsor vette kezdetét, majd a művelődési otthont működtető nonprofit cég ügyvezetője lépett a mikrofonhoz.
- 1979. április 3-án délután nyitotta meg kapuit ez az épület, mely a környező települések cégei és a helyi vállalatok összefogásával készült - emelte ki Somlai Adrienn. - A benne működő kultúrházhoz és könyvtárhoz a kezdetektől számtalan alapfeladatán túlmutató, új kezdeményezés és országos hírű esemény fűződik az itt dolgozó szakemberek, illetve a hely szolgáltatásait igénybe vevő szervezetek jóvoltából. Napjainkban is több, mint 30 szakkör, művészeti csoport és civil egyesület-klub használja a néhány esztendővel ezelőtt teljesen felújított létesítményt.
A köszöntőt követően Szabó Loránd polgármester a jubileumi születésnap alkalmából pezsgőt bontott, majd Gábor Sándor kíséretében megérkezett az a hatalmas torta, amit a dombóvári cukrászmester készített. A program szervezői a finomságból minden ünneplőt megkínáltak egy szelettel.
Erre az alkalomra különleges díszkivilágítást kapott az idén 60 éves Hunyadi téri víztorony is, ami a város egyik jelképe.

A Korona Szállót a mai Arany János tér, Baross utca és Kossuth Lajos utca által határolt terület kiteresedésében az Esterházy-család építtette 1781-ben azért, hogy az uradalmának birtokközpontjába látogató gazdatiszteket méltó körülmények között tudják fogadni és elhelyezni. Azt 1820 körül klasszicista stílusban átalakították, majd az 1900-a évek elején az akkori tulajdonosa, herceg Esterházy Miklós jelképes bérleti díj - egy korona - megfizetése után a községnek adta használatra. Akkortól a település vagyonos polgárainak és hivatali elöljáróinak a kedvelt találkozóhelye lett. A társasági élet központjának nagytermében bálokat, koncerteket, színielőadásokat is rendeztek. Az államosítást követően kultúrházként működött. A népszerű szórakozóhelyen többek között Hermesz tanár úr tartott a fiataloknak tánciskolát, de itt állt először színpadra a Kapos Kórus és a Kapos Táncegyüttes is. 1979-ben felépült a Hunyadi téri városközpontban az új művelődési otthon és ennek következtében kiürült az egykori Korona Szálló épülete. Azóta számos elképzelés született a műemléki védelem alatt álló ingatlan hasznosítására, ám azok közül az elmúlt 40 esztendőben egy sem valósult meg, miközben az állaga folyamatosan romlott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.