Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 10. 16:30, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Figyelmeztető sztrájkra készül a buszos szakszervezet

Figyelmeztető sztrájkra készül a buszos szakszervezet

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett május 15-re a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) Tamásiban és Dombóváron.

A munkabeszüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ismételten vizsgálja meg a Tribune Ventures Hungary (TVH) Zrt. alvállalkozását - közölte a szakszervezet elnöke az MTI-vel.

Dobi István közleménye szerint a SZAKSZ elnöksége kedden arról is döntött, hogy amennyiben a figyelmeztető sztrájk eredménytelen lesz, május 22-én négy órára beszüntetik a munkát a két Tolna megyei városban. A szakszervezet elnöke hozzátette: „a munkavállalók értesülve a TVH (korábbi nevén Orangeways) Zrt. törvénysértő magatartásáról, azonnali lépéseket várnak el a szakszervezettől”.

Dobi István szerint a - Dombóvár és Tamási térségében a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként működő - a TVH Zrt. több törvénysértést követett el. Ezek között említette, hogy a cég 2011. november 28-i átalakulásáról nem tájékoztatta sem a szakszervezetet, sem az üzemi tanácsot, ami miatt a SZAKSZ 2012. március 21-én bejelentést tett a Fővárosi Törvényszék cégbíróságán.

A közleményben a szakszervezeti vezető törvénysértőnek nevezte azt is, hogy a TVH Zrt. két elbocsátott munkavállalót - köztük a SZAKSZ Tolna megyei elnökét - a Szekszárdi Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete ellenére sem foglalkoztatja tovább, április 5-én ismételten elbocsátotta őket. Dobi István múlt pénteki tájékoztatása szerint a két dolgozó április 3-án jelentkezett munkára a cég dombóvári üzemében, de az üzemvezető elutasította őket azzal, hogy „nincs papír a munkavállalók kezében a jogerős ítéletről”.

A SZAKSZ-elnök emlékeztetett: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012 februárjában arról tájékoztatta őket, hogy a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozója működése során minden törvényi előírásnak megfelel, vállalt kötelezettségeit teljesíti, és hasonló tartalmú levelet kaptak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től is. A SZAKSZ a minisztérium és a vagyonkezelő állításaival nem ért egyet - szögezte le Dobi István.

A TVH Zrt. kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére azt mondta: a cégnek nem volt kötelessége a szakszervezetet és az üzemi tanácsot az átalakulásról tájékoztatni. „Egyébként Dobi úr nem alkalmazottja a cégnek, semmi köze a TVH Zrt.-hez” - jegyezte meg.

A két munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban közölte: a munkaügyi bíróság ítélete március 28-án jogerőre emelkedett, a dolgozóknak már másnap munkára kellett volna jelentkezni. „Ezt ők csak egy héttel később tették meg, akkor már nem tudtunk mással élni, csak rendkívüli felmondással” - mondta a kommunikációs vezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.