Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 27. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Gondban vannak a hitelintézetek

Gondban vannak a hitelintézetek

A Világgazdaság azt írja, hogy nem egészen 34 milliárd forintnyi profitot produkált tavaly a hitelintézeti szektor a fióktelepekkel együtt, ez alig több mint nyolcada a bázisnak.

A visszaesésért elsősorban a bankok rossz eredménye okolható. A megelőző évinél 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárd forintos adózott eredményt produkált tavaly a magyar hitelintézeti szektor a banki fióktelepekkel együtt – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétett, auditált adataiból.

Az óriási mértékű visszaesésért leginkább a bankszektor okolható: annak összesített eredménye ugyanis mindössze 12,28 milliárd forintot ért el 2010-ben, ez töredéke az egy évvel korábbi 209 milliárdnak. Nem alakult jól az eredmény szempontjából az elmúlt év a hitelintézeti fióktelepek szempontjából sem: ezek összesített adózott nyeresége 15,7 milliárd forintot tett ki, amely alig egyharmada a bázisidőszakinak. Mindezek tükrében a szövetkezeti hitelintézetek közel 6 milliárdos eredménye nem is rossz, hiszen az csak 19 százalékkal maradt el a bázistól. A kiábrándító tavalyi eredményekért több tényező is okolható. Egyrészt a hitelintézeteknek tavaly számolniuk kellett a banki különadóval, amely igencsak lerontotta az év végén kimutatható eredményt. Másrészt a makrogazdasági környezet még tavaly sem alakult túl jól, így a lakossági oldalról mutatkozó hitelkereslet igen alacsony szinten maradt, és a vállalati szektornál is csak néhány területen mutatkozott kezdeti javulás. Az eredménykimutatásokban szereplő tételeknek nem tett jót az sem, hogy a hitelportfólió minősége tovább romlott a piaci szereplőknél: ezalól leginkább a takarékszövetkezeti szektor jelentett kivételt. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatásai nemcsak az eredményeken, hanem a mérlegeken is tükröződtek: a hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszege 32 222,5 milliárd forintot ért el 2010 végén, ez 1,4 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.