Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2011. December 01. 14:58, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így sokat javulhat a cukorbetegek állapota

Így sokat javulhat a cukorbetegek állapota

Holland kutatók tanulmánya azt mutatta, hogy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett az elhízott, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek állapota már négy hónap alatt jelentősen javult.

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertették a tanulmányt, amelyben az alacsony kalóriájú diéta mellett megszűnt a résztvevők inzulinfüggése, és csökkent a szívüket körülvevő zsír mennyisége.

A hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjának kutatói a vizsgálat elején és végén is elemezték a bevont 15 ember szívfunkcióit, és mérték a szívüket körülvevő (perikardiális) zsír mennyiségét is. A hét férfi és nyolc nő négy hónapon keresztül napi 500 kalóriát vehetett magához ételeivel és italaival.

„Meglepő volt látni, hogy egy ilyen viszonylag egyszerű beavatkozás, egy nagyon alacsony kalóriájú diéta hatékonyan gyógyítja a 2-es típusú cukorbetegséget – írta közleményében Sebastian Hammer kutatásvezető. – A hatás ráadásul hosszú távon tapasztalható, az életviteli változtatásoknak erőteljesebb szív-ér rendszeri hasznuk lehet ezeknél a pácienseknél, mint a gyógyszerezésnek.” A kutatók azonban arra is figyelmeztettek, hogy nem minden páciens alkalmas erre a terápiára, ezért azt tanácsolják, hogy mielőtt belekezdene valaki, feltétlenül konzultáljon orvosával.

Egy másik, idén nyáron közzétett tanulmányban a brit Newcastle-i Egyetem kutatóinak vezetésével tizenegy 2-es típusú diabétesszel élő ember tartott nyolchetes, napi 600 kalóriás diétát. Egy héten belül a normális értékre csökkent az önkéntesek vércukorszintje, amelyet normál étrendjükhöz visszatérve a 11-ből heten hónapokkal később is megtartottak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 04. 09:59, szombat | Belföld

Sorra érkeznek a kórházakba a védőeszközök

A világjárvány komoly terhelést jelent minden egyes ország egészségügyi rendszerére.

2020. Április 04. 08:46, szombat | Belföld

Megszúrtak egy férfit egy fővárosi villamoson, belehalt sérüléseibe

Megszúrtak egy férfit Budapesten egy villamoson, belehalt sérüléseibe - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek este a police.hu honlapon.

2020. Április 04. 08:38, szombat | Belföld

Meghalt hat koronavírus-beteg, nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt hat krónikus beteg a koronavírus-járványban, közülük öten 77 év felettiek voltak, a fertőzöttek száma 678-ra nőtt - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra szombaton feltett közleményben.

2020. Április 04. 06:21, szombat | Belföld

Idén több mint 91 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-t.