Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2011. December 01. 14:58, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így sokat javulhat a cukorbetegek állapota

Így sokat javulhat a cukorbetegek állapota

Holland kutatók tanulmánya azt mutatta, hogy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett az elhízott, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek állapota már négy hónap alatt jelentősen javult.

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertették a tanulmányt, amelyben az alacsony kalóriájú diéta mellett megszűnt a résztvevők inzulinfüggése, és csökkent a szívüket körülvevő zsír mennyisége.

A hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjának kutatói a vizsgálat elején és végén is elemezték a bevont 15 ember szívfunkcióit, és mérték a szívüket körülvevő (perikardiális) zsír mennyiségét is. A hét férfi és nyolc nő négy hónapon keresztül napi 500 kalóriát vehetett magához ételeivel és italaival.

„Meglepő volt látni, hogy egy ilyen viszonylag egyszerű beavatkozás, egy nagyon alacsony kalóriájú diéta hatékonyan gyógyítja a 2-es típusú cukorbetegséget – írta közleményében Sebastian Hammer kutatásvezető. – A hatás ráadásul hosszú távon tapasztalható, az életviteli változtatásoknak erőteljesebb szív-ér rendszeri hasznuk lehet ezeknél a pácienseknél, mint a gyógyszerezésnek.” A kutatók azonban arra is figyelmeztettek, hogy nem minden páciens alkalmas erre a terápiára, ezért azt tanácsolják, hogy mielőtt belekezdene valaki, feltétlenül konzultáljon orvosával.

Egy másik, idén nyáron közzétett tanulmányban a brit Newcastle-i Egyetem kutatóinak vezetésével tizenegy 2-es típusú diabétesszel élő ember tartott nyolchetes, napi 600 kalóriás diétát. Egy héten belül a normális értékre csökkent az önkéntesek vércukorszintje, amelyet normál étrendjükhöz visszatérve a 11-ből heten hónapokkal később is megtartottak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 17. 05:02, hétfő | Belföld

Sok lesz a napsütés a héten is

A héten is sok lesz a napsütés, de olykor esőre, a hegyekben hózáporra is készülni kell. Emellett ismét többször lesz erős, néhol viharos a szél

2020. Február 16. 13:09, vasárnap | Belföld

Vannak még feladatok a további felminősítéshez

Vannak még feladatok a magyar államadós-osztályzat további felminősítéséhez, így például az államadósság szintjének további csökkentése

2020. Február 16. 11:46, vasárnap | Belföld

Hazamehettek a Vuhanból hazahozott magyarok a kórházból

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból

2020. Február 16. 11:08, vasárnap | Belföld

Vonat és autó ütközött Kecskeméten, két kislány meghalt

Még tisztázatlan körülmények között történt a baleset.