Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Február 29. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Gyerekek százmilliói élnek nyomornegyedekben

Gyerekek százmilliói élnek nyomornegyedekben

Az urbanizáció része, hogy a világ városaiban több százmillió gyermek nem jut létfontosságú szolgáltatásokhoz – figyelmeztet az UNICEF a Gyermekek helyzete a világban 2012: Gyermekek a városok világában című jelentésében

Az urbanizáció bővülése elkerülhetetlen. A jelentés szerint pár éven belül a gyermekek többsége inkább városi, mint vidéki környezetben fog felnőni. Már napjainkban is a városokban született gyermekek adják a városok növekedésének 60 százalékát. „A ’szegénység’ szó hallatán legtöbbször egy távoli faluban élő gyermekre gondolunk” - mondta Anthony Lake, UNICEF vezérigazgató. „Manapság azonban már a nyomornegyedekben, kunyhótelepeken élő gyermekek jelentik a világon a legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb kört. Számuk rohamosan nő, de ezek a gyerekek az alapvető ellátásoktól és az egészséges fejlődés lehetőségétől is megfosztva élnek.”

„A nyomornegyedekben élő gyermekek nem tudnak kiteljesedni, és a teljes társadalom számára elvész az gazdasági előny, ami a jól képzett, egészséges városi lakossággal jár.” - tette hozzá Lake. Az iskolák, kórházak, játszóterek jelentik a városok előnyeit, ugyanakkor világszerte ugyanitt jelennek meg a leglátványosabb egyenlőtlenségek is a gyermekek egészségügyi ellátásában, oktatásában és egyéb lehetőségeiben.

Az infrastruktúra és a szolgáltatások sok régióban nem tartanak lépést a növekvő városi lakossággal, és így a gyermekek alapvető szükségleteinek kielégítésére is képtelenek. A nyomorban élő családok gyakran áron fölül kénytelenek fizetni az átlagon aluli minőségű szolgáltatásokért. Például a vízellátás ára a szegény környékeken, ahol a szolgáltató magánkézben van, akár ötvenszerese is lehet a gazdagabb környékek áraihoz képest, ahol a háztartások közvetlenül a központi vízvezetékre csatlakoznak.

A teljes városi lakosságot leíró makrostatisztikai adatok nem tesznek különbséget nyomorgó, és dúsgazdag között, ezért a nélkülözés ténye gyakran eltűnik a sorok között. Ha ilyen adatokra támaszkodva osztják szét a forrásokat, és dolgoznak ki várospolitikát, akkor egyszerűen átsiklanak a legszegényebbek szükségletei fölött.

Gyermekbarát városok kialakítása

Az egyenlőség eszméjének középpontba állítása elengedhetetlen, a leghátrányosabb helyzetű gyermekeknek elsőbbséget kell élvezniük, bárhol is éljenek. Az UNICEF sürgeti a kormányokat, hogy a gyermekeket állítsák a városfejlesztés fókuszpontjába, és bővítsék, fejlesszék a szolgáltatásokat mindenki javára. Első lépésként koncentráltabb, pontosabb adatokra van szükség, hogy fény derüljön a városi gyermekek egyenlőtlen helyzetére, és arra, hogy a problémát miképpen lehet áthidalni. Az ilyen adatok hiánya bizonyíték arra, mennyire elhanyagolják ezt a problémakört.

Míg a kormányok minden szinten többet tehetnek, a közösségi szintű cselekvés a siker másik kulcsa. A jelentés a városi szegénység ellen küzdő, közösségi-szintű erőfeszítések nagyobb elismeréséért kiált, és példákat mutat a gyermekeket és serdülőkorúakat is magába foglaló, városi szegénységgel folytatott hatékony együttműködésekre.

Ezen együttműködési programok jelentős sikereket tudnak felmutatni, többek közt: fejlődő közösségi infrastruktúra Rio de Janeiroban és Sao Paulóban (Brazília), olvasni-írni tudók növekvő aránya Cotacachiban (Equador), erősebb katasztrófavédelem Manilában (Fülöp-szk.). Nairobiban (Kenya) a kamaszkorú gyermekek feltérképezték a nyomornegyedet ahol élnek, hogy ez által biztosítsanak adatokat a városfejlesztést irányítók számára.

Az Oportunidades egy Mexikóban indult kezdeményezés, melynek keretében a legszegényebb családok kaptak pénzügyi támogatást, hogy gyermekeiket iskolába járathassák, és egészségügyi ellátásban részesülhessenek. Ezt a kezdeményezést sikerének köszönhetően országszerte vidéki és városi területeken is magasabb szintre emelték, továbbá értékes tapasztalatként szolgált azon államok számára, amelyek követték Mexikó példáját a program bevezetésében.

Globális szinten az UNICEF és az ENSZ Emberi Települések Programja (UN-Habitat) 15 éve dolgozik együtt a Gyermekbarát Város Kezdeményezésen együttműködési programokat építve, melyekben a gyermekeket teszik a városfejlesztés legfőbb szempontjává szolgáltatásokat és védett területeket biztosítva nekik, hogy olyan biztonságos és egészséges életük legyen, amilyet valóban megérdemelnek.

„Az urbanizáció az élet valósága, többet kell a városokba fektetnünk, és több figyelmet kell összpontosítanunk arra, hogy kiszolgáljuk a leginkább rászoruló gyermekek szükségleteit.”-mondta Lake.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /UNICEF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.