Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Október 06. 17:00, kedd | Bulvár
Forrás: mti - fotó:facebook.com/FleetwoodMac

Gyűjteményes doboz jelent meg a Fleetwood Mac-től

Gyűjteményes doboz jelent meg a Fleetwood Mac-től

Gyűjteményes doboz jelent meg a brit rockzene kiemelkedő képviselőjétől, a Fleetwood Mac-től.

A nyolc CD-t (vagy hat LP-t) tartalmazó kiadvány a csapat 1969 és 1974 közötti stúdióalbumai mellett egy eddig kiadatlan koncertanyagot tartalmaz.

A Fleetwood Mac immár több mint fél évszázados karrierje során a bluestól jutott el a jóval könnyebben fogyasztható, slágeresebb poprockig. Mindkét korszakot jellemezték nagy sikerek; a mostani, Fleetwood Mac 1969 to 1974 című gyűjtemény az átmeneti időszakot mutatja be, számos bónusz kislemez felvétellel.

A zenekar története 1967-ben kezdődött, amikor a gitáros, énekes, dalszerző Peter Green otthagyta John Mayall együttesét, a Bluesbreakerst, hogy megvalósítja saját elképzeléseit a blues zenében. Vele tartott a Bluesbreakersből a ritmusszekció is, vagyis John McVie basszusgitáros, valamint Mick Fleetwood dobos, a negyedik ember pedig Jeremy Spencer gitáros lett. Ez a felállás három albumot készített együtt; az első kettőt (az egyaránt 1968-ban kiadott Fleetwood Mac és a Mr. Wonderful címűt) még a Blue Horizon label dobta piacra. A mostani boxot megjelentető Warner ezek jogai felett nem rendelkezik, csak a későbbi, Reprise-es anyagok tartoznak hozzá, ezért előbbiek nem lehettek az újrakiadás részei.

A harmadik Fleetwood Mac-stúdiólemez, az 1969-es Then Play On már szerepel a dobozban, ezen a korongon Green, McVie és Fleetwood mellett, Spencer helyett már Danny Kirwan gitározott. Az addig tradicionális bluesból táplálkozó zenekar itt mozdult (részben az amerikai piacnak megfelelve) a kaliforniai hangzás felé. Mondhatni, sikerrel, hiszen az Oh Well című dal először került fel az amerikai slágerlista élvonalába, a másik single, a Green Manalishi pedig később a Judas Priest feldolgozásában lett nagy sláger (mindkét kislemez felkerült a mostani kiadványra).

A komoly kábítószer- és alkoholfüggő, ezek miatt depressziós rohamokkal küzdő Peter Green ezután kilépett a Fleetwood Mac-ből, és hosszú időre a zenéléssel is felhagyott (a kilencvenes években visszatért, sajnos idén júliusban elhunyt). Az 1970-ben kiadott és a korábbinál slágeresebb irányba forduló Kiln House négyesben készült, majd Spencer is távozott, jött viszont McVie felesége, a billentyűs-énekes Christine, aki a gitáros-énekes Bob Welch-csel új lendületet hozott az 1971-es Future Games-re.

Az 1972-ban kiadott Bare Trees és a két 1973-as lemez, a Penguin és a Mystery to Me érdekes, de kiforratlan időszak volt zeneileg, közben újabb tagcserékkel, és ezeket az éveket zárta le az 1974-ben megjelent Heroes Are Hard to Find, amely igényes és dallamos rockzene. Ezen a korongon a McVie-házaspár, Fleetwood és Welch (aki 2012-ben hunyt el) játszik, utóbbi az év végén személyes és szakmai ellentétek miatt távozott a csapatból. Búcsúfellépése 1974. december 15-én volt a Fleetwood Mac-kel a sausalitói Record Plant stúdióban, amikor utoljára együtt olyan nagy slágereket játszottak el, mint a Black Magic Woman, a Rattlesnake Shake, a Sentimental Lady vagy a Spare Me a Little of Your Love. Ez a koncertfelvétel most először jelent meg.

Ami ezután következett, az már egy másik történet: 1975-ben beszállt a csapatba a gitáros-énekes Lindsay Buckingham és Stevie Nicks énekesnő, s Fleetwood Mac pedig elindult a világhírnév felé: az 1977-es Rumours című lemezből 40 millió példány fogyott világszerte, és hatalmas slágerek születtek, köztük a Dreams, a Don't Stop, a Tusk, a Sara, a Hold Me, az Oh Diane, a Big Love, a Little Lies, az Everywhere. A zenekar (soraiban az alapító Fleetwooddal, a két McVie-jal és Nicksszel) ma is aktív és sikeres.

A Fleetwood Mac 1969-1974 című kiadványt Magyarországon a Megneoton forgalmazza.

Címkék: album, fleetwood mac, lemez

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.