Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 04. 09:34, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Házak rongálódtak meg a kínai űrszonda-felbocsátás során

Házak rongálódtak meg a kínai űrszonda-felbocsátás során

Megrongáltak két lakóházat a hétfőn felbocsátott kínai űrszonda hordozórakétájáról levált alkatrészek, az eset miatt a szakemberek biztosítási program elindítását sürgetik az ország űrprogramja által okozott jövőbeli károk megtérítésére - írta a China Daily című napilap.

A lap által szerdán közölt fotón egy nagyjából egy méter széles, egy méter magas rakétadarab látható, amely átszakította egy Hunan tartománybeli földművelő házának tetejét. A kilövést követően Hunan tartomány falvaira lehulló alkatrészek egy másik épületben is kárt tettek, de személyi sérülés nem történt.
Kína hétfőn hajnalban indította útnak a Csang'o-3 (Holdistennő-3) elnevezésű űrszondát a Szecsuan tartományi Hszicsang űrközpontból, amely a tervek szerint a vele lévő Jáde nyúl nevű holdjáró robottal leszáll majd a Holdon. Ugyanakkor az ambiciózus kínai űrprogram újabb sikerét beárnyékolják a kilövések veszélyei és társadalmi költségei.
"Tegyük fel, hogy a rakétaroncsok ráesnek egy emberre; mit tennének a hatóságok?" - méltatlankodott a lapnak Zsen Ce-li, a Peihang Egyetem szakértője, állami biztosítási program elindítását sürgetve.
A két megrongálódott hunani ház tulajdonosai 10 800 jüanos (mintegy 395 ezer forint), illetve 5200 jüanos kártérítést kaptak a hatóságoktól.
A lehulló rakétadarabok veszélye miatt a hétfői felbocsátás röppályája mentén még annak ellenére is 180 ezer embert kellett ideiglenesen kitelepíteni otthonaiból, hogy a kínai űrprogram irányítói igyekeznek gyérebben lakott területek felett felbocsájtani űreszközeiket.
A kínai kilövések száma immár évi húszra nőtt, ezért a társadalmi költségek csökkentése érdekében a kínai mérnökök egy olyan rakétán dolgoznak, amely nem hagy maga után törmeléket.
A hivatalosan "egyszerre tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi célokat" szolgáló kínai űrprogramot a hétfői indítás után egyébként költségei miatt is bírálták az interneten: a Weibo mikroblogon sokan azt hangoztatták, hogy a Hold-szonda helyett inkább a szegények megsegítésére kéne költeni a pénzt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése