Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2011. Március 05. 11:20, szombat | Helyi
Forrás: www.kurdiote.hu

Hetvennégy éve teljesítenek szolgálatot önkéntes tűzoltók Kurdon

Hetvennégy éve teljesítenek szolgálatot önkéntes tűzoltók Kurdon

A Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jogelőde, a kurdi Önkéntes Tűzoltó Testület 1937. február 27-én alakult meg. Története során, az ország hasonló kis egyesületeire jellemzően számos változás érte őket. Amikor sok más település

Kurd tűzoltó történetének első levéltári feljegyzése egy 1891. július 23-i tűzfecskendő próbát ír le. Ezt a fecskendőt használták a XIX. század végétől a falusiak, akik úgynevezett köteles tűzoltóságot tartottak fenn, amelyet az akkori megyei alispán írt elő a településeknek. A férfiak közül a 20-40 év közöttieknek tűzoltói szolgálatot kellett teljesíteniük, és ez volt a helyzet még a századforduló után is – derül ki Gálos Csaba Kurd története című, 2004-ben Kurd önkormányzata által kiadott munkájából. Innen tudhatjuk meg azt is, hogy az 1937-ben megalakult önkéntes tűzoltóság nevezetesebb múltbéli parancsnokai Rózenfelder Károly, Stehli Ádám és Bíró József voltak.

A történetük egyik legfontosabb éve 1954 volt, amikor felépült a kurdi tűzoltó szertár, mely az 1950-es években modernnek számított. Egy tűzoltó gépjármű és két lóvontatású szerkocsi befogadására volt alkalmas, a szerállásokat pedig iroda kötötte össze, ahova már a telefont is bekötötték. Néhány évvel később az akkori kocsi- és mozdonyfecskendők mellé egy Duch-Vippon majd azt követően egy Garant típusú gépjárművet kaptak a kurdi önkéntesek. A hatvanas évek végén egy a tűzoltóságnál kiszolgált Niza gépjármű váltotta fel az addigra javíthatatlanná váló öreg szerkezetet.

Közben a mindenkori szorgalmas csapattagok Bíró József parancsnok vezetésével sorra gyűjtötték az okleveleket a szakmai megmérettetéseken. A szorgalmas elődök még külföldi versenyekre is eljutottak, s ott is becsülettel helytálltak. Egy ilyen versenyen ismerték meg őket azon német város, Nidderau lakói, akiktől később az ottani rendszerből kivont szerszállító Mercedes majd Opel gépjárművet kapták.

A Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapvető feladata nem változott az elmúlt évek során, ez pedig a tűz- és káresemények lehetőség szerinti megelőzése, a káresemények felszámolása.
Fontos feladatuknak tekintik még a tűzoltó hagyományok ápolását, az utánpótlás-nevelést, tűzmegelőzési feladatok elvégzését, a tagok szakmai, tűzvédelmi ismereteinek fejlesztését, a kapcsolattartást partnereikkel.

Sok olyan szakmai feladatot sikerült megoldaniuk, melyre joggal lehetnek büszkék. A közvetlen környezetük megbecsülését mutatja a tűzoltóságtól kapott IFA gépjárműfecskendő, amely biztosítja az egyébként nagyon rossz tűzivíz hálózattal rendelkező Kurd aktív tűzvédelmét.

Sikerült kiépíteniük ügyeleti rendszerüket, melynek segítségével akár perceken belül is képesek kivonulni egy-egy tűzesethez, és megkezdeni a beavatkozást. Rendszeresen szerveznek tűzoltóversenyeket.

A felszereléseik, járműveik állapotát folyamatos karbantartással, javítással, pótlással igyekeznek szinten tartani. A technikai adottságokon túl, van egy fontosabb kincsük: az „emberi oldal”. Az a közel száz felnőtt, ifjúsági és diáktűzoltó tag, akik miatt él az egyesületük, akik önként tenni akarnak másokért.

Ha többet szeretne tudni a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesületről, látogasson el a www.kurdiote.hu oldalra! Számos velük kapcsolatos fotó található itt: http://www.kurd.hu/fotogaleria/

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 11:07, péntek | Helyi

Kigyulladt egy pótkocsi a rajta lévő terménnyel együtt Mágocs határában

Csütörtök délután aratás közben gyulladt ki egy pótkocsi, a rajta lévő terménnyel együtt Mágocs külterületén.

2020. Július 10. 08:28, péntek | Helyi

A Kaposmenti Magazin legújabb adása

Benne: ülésezett a Dombóvári Képviselő-testület, Semmelweis-napi ünnepség a Szent Lukács Kórházban, a Dombóvári Kistérség a Tolna megyei Értékek Napján, bemutatkozik a Dombóvári Ózon Asztma Egyesület.

2020. Július 09. 15:21, csütörtök | Helyi

Sokat hallhattuk a tűzoltószerek szirénáit szerdán

Hét tűzeset, és egy műszaki mentés izzasztotta meg tűzoltóinkat a szerdai napon.

2020. Július 09. 10:43, csütörtök | Helyi

Napelemes rendszerrel valósul meg a dombóvári BF-Trade Kft. energiaellátása

A GINOP-4.1.3-19-2019-00537 azon. számú projekt keretében a 2.600.000 Ft 100% intenzitású Európai Uniós támogatás segítségével várhatóan nagymértékben csökken a cég nem megújuló energiából előállított energiafogyasztása.