Városlista
2019. november 20, szerda - Jolán

Hírek

2011. Március 05. 11:20, szombat | Helyi
Forrás: www.kurdiote.hu

Hetvennégy éve teljesítenek szolgálatot önkéntes tűzoltók Kurdon

Hetvennégy éve teljesítenek szolgálatot önkéntes tűzoltók Kurdon

A Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jogelőde, a kurdi Önkéntes Tűzoltó Testület 1937. február 27-én alakult meg. Története során, az ország hasonló kis egyesületeire jellemzően számos változás érte őket. Amikor sok más település

Kurd tűzoltó történetének első levéltári feljegyzése egy 1891. július 23-i tűzfecskendő próbát ír le. Ezt a fecskendőt használták a XIX. század végétől a falusiak, akik úgynevezett köteles tűzoltóságot tartottak fenn, amelyet az akkori megyei alispán írt elő a településeknek. A férfiak közül a 20-40 év közöttieknek tűzoltói szolgálatot kellett teljesíteniük, és ez volt a helyzet még a századforduló után is – derül ki Gálos Csaba Kurd története című, 2004-ben Kurd önkormányzata által kiadott munkájából. Innen tudhatjuk meg azt is, hogy az 1937-ben megalakult önkéntes tűzoltóság nevezetesebb múltbéli parancsnokai Rózenfelder Károly, Stehli Ádám és Bíró József voltak.

A történetük egyik legfontosabb éve 1954 volt, amikor felépült a kurdi tűzoltó szertár, mely az 1950-es években modernnek számított. Egy tűzoltó gépjármű és két lóvontatású szerkocsi befogadására volt alkalmas, a szerállásokat pedig iroda kötötte össze, ahova már a telefont is bekötötték. Néhány évvel később az akkori kocsi- és mozdonyfecskendők mellé egy Duch-Vippon majd azt követően egy Garant típusú gépjárművet kaptak a kurdi önkéntesek. A hatvanas évek végén egy a tűzoltóságnál kiszolgált Niza gépjármű váltotta fel az addigra javíthatatlanná váló öreg szerkezetet.

Közben a mindenkori szorgalmas csapattagok Bíró József parancsnok vezetésével sorra gyűjtötték az okleveleket a szakmai megmérettetéseken. A szorgalmas elődök még külföldi versenyekre is eljutottak, s ott is becsülettel helytálltak. Egy ilyen versenyen ismerték meg őket azon német város, Nidderau lakói, akiktől később az ottani rendszerből kivont szerszállító Mercedes majd Opel gépjárművet kapták.

A Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapvető feladata nem változott az elmúlt évek során, ez pedig a tűz- és káresemények lehetőség szerinti megelőzése, a káresemények felszámolása.
Fontos feladatuknak tekintik még a tűzoltó hagyományok ápolását, az utánpótlás-nevelést, tűzmegelőzési feladatok elvégzését, a tagok szakmai, tűzvédelmi ismereteinek fejlesztését, a kapcsolattartást partnereikkel.

Sok olyan szakmai feladatot sikerült megoldaniuk, melyre joggal lehetnek büszkék. A közvetlen környezetük megbecsülését mutatja a tűzoltóságtól kapott IFA gépjárműfecskendő, amely biztosítja az egyébként nagyon rossz tűzivíz hálózattal rendelkező Kurd aktív tűzvédelmét.

Sikerült kiépíteniük ügyeleti rendszerüket, melynek segítségével akár perceken belül is képesek kivonulni egy-egy tűzesethez, és megkezdeni a beavatkozást. Rendszeresen szerveznek tűzoltóversenyeket.

A felszereléseik, járműveik állapotát folyamatos karbantartással, javítással, pótlással igyekeznek szinten tartani. A technikai adottságokon túl, van egy fontosabb kincsük: az „emberi oldal”. Az a közel száz felnőtt, ifjúsági és diáktűzoltó tag, akik miatt él az egyesületük, akik önként tenni akarnak másokért.

Ha többet szeretne tudni a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesületről, látogasson el a www.kurdiote.hu oldalra! Számos velük kapcsolatos fotó található itt: http://www.kurd.hu/fotogaleria/

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 18. 08:42, hétfő | Helyi

Könyvbemutató Zircen

November 15-én, a még tavaly december 7-én felavatott Fekete István dombormű koszorúzása után a zirci Országzászló Alapítvány tagjai és a meghívott vendégek a Városháza Dísztermében könyvbemutatóra gyűltek össze.

2019. November 18. 08:40, hétfő | Helyi

A rendőri hivatást népszerűsítették

A dombóvári rendőrök meghívást kaptak a helyi szakképző iskola pályaorientációs napjára.

2019. November 15. 16:27, péntek | Helyi

Fergeteges, vidám táncház a Márton-napon

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola alsó tagozatos német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai november 12-én fergeteges műsorral és táncházzal emlékeztek meg Szent Mártonról.

2019. November 15. 10:30, péntek | Helyi

Élő hal vásár lesz november 16-án délelőtt Dombóváron, Döbröközön és Dalmandon

07.30–08.30-ig a Kokolino Zöldség-Gyümölcsösnél: Dombóvár, Dombó P. u. 42., 09.00–09.30-ig Döbröközön, a Katica Zöldségboltnál, 10.00–10.30-ig Dalmandon, a Zöldséges udvarában.