Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 22. 22:22, vasárnap | Helyi
Forrás: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, fotó: www.123rf.com

Horvátországba utazók figyelmébe!

Horvátországba utazók figyelmébe!

Fontos közlekedési szabályokra hívták fel a figyelmet a horvát hatóságok.

A Közlekedés Biztonságáról szóló törvény alapján a téli útviszonyok beálltával (havas, jeges utak) a Horvát Köztársaság egész területén minden közlekedő számára kötelező a téli felszerelés használata az alábbiak szerint:

A 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárművek tekintetében a jármű összes kerekén kötelező a téli gumi (M+S jelzésű), vagy legalább 4 milliméter profilmélységű nyári gumik a hajtott kerekeken, hólánccal felszerelve.

Az autóbuszok tekintetében szükséges a hólánc vagy téli gumi (M+S jelzésű) használata a hajtott kerekeken.

Amennyiben tehergépjármű vagy autóbusz kerekére technikai akadály miatt nem lehetséges hólánc felhelyezése, abban az esetben téli gumit kell felszerelni a hajtott kerekekre.

A gépjárművezetők csak a jégtől és a hótól letisztított járművekkel vehetnek részt a forgalomban. A szabály megszegőit a horvát hatóságok 700 kuna (mintegy 28 000 forint) büntetéssel sújthatják. Ugyanennyi bírság szabható ki azokkal szemben is, akik a megváltozott útviszonyok idején téli felszerelés nélkül közlekednek.

A törvényben meghatározott országrészeken - autópálya szakaszok, országos és megyei főútvonalak - kötelező a téli felszerelés használata 2013. november 15. és 2014. április 15. közötti időszakban. Ezek főleg a horvát kontinentális országrészt a tengerrel összekötő hegyvidéki útvonalak – Isztria vagy Dalmácia irányába - az A1-es, A4-es vagy az A6-os autópályák.

Somogy megyével határos Kapronca - Krizseváci megyében ilyen útvonal nincs, viszont Barcs irányában kilépve az országból a Verőce - Drávamenti megyében a Terezino Poljei határátkelő – Virovitica - Veliki Zdenci – Daruvar – Okucani - Stara Gradiska határátkelő (BIH irány) kiemelt útvonal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.