Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Új delfinfajt fedeztek fel

Új delfinfajt fedeztek fel

A kutatók bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Délkelet-Ausztrália vizeiben élő delfinek között élnek olyan példányok is, amelyek egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak.

A mintegy 150 delfint tömörítő populáció tagjai a tudósoktól a Tursiops australis nevet kapták.

A szakemberek eddig nem fedezték fel a delfinek közötti különbséget - legutóbb azonban részletes DNS-vizsgálatoknak és koponyaelemzéseknek köszönhetően rájöttek, hogy a 150 delfin nem tartozik az eddig ismert két palackorrú faj egyikéhez sem - írja a PLoS One.

Így immár a Tursiops truncatus és a Tursiops aduncus mellett számon tartják a Tursiops australis-okat is. A felfedezés azért különösen jelentős, mert az 1800-as évek vége óta csupán három új delfinfajt regisztráltak, ráadásul az új fajból - a tudósok eddigi ismeretei szerint - nem is létezik túl sok példány.

A tudósok elmondták: most, hogy tisztában vannak azzal, hogy a delfinek kis csoportja egy külön fajt alkot, mindent elkövetnek majd, hogy az ausztrál hatóságok veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák a T. australis-t.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 17:04, péntek | Belföld

Több mint háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma

Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest

2022. Augusztus 12. 15:06, péntek | Belföld

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány.

2022. Augusztus 12. 14:06, péntek | Belföld

Többmilliós kárt okozó fiatal hackerekre csapott le a rendőrség

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.

2022. Augusztus 12. 13:03, péntek | Belföld

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön honlapján.