Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 28. 09:09, szerda | Helyi
Forrás: Tudósítónk

Új óvodát adtak át Kaposszekcsőn - képgalériával

Új óvodát adtak át Kaposszekcsőn - képgalériával

Az új óvoda az „Együtt, egymással, gyermekeinkért, a jövőért” ÚJ K.O.R. - Új Kapos-menti Oktatási Rendszer című, DDOP-3.1.2/2F-2f-2009-0021 azonosítószámú projektben, európai uniós és magyar állami támogatással épült.

A kistérségi „ÚJ K.O.R.” projektre – melynek gazdája a dombóvári önkormányzat – jutó 1,2 milliárdos támogatásból közel 200 millió forintot fordíthattak a kor elvárásainak minden szempontból megfelelő új létesítmény terveinek elkészítésére, felépítésére, valamint a kapcsolódó költségekre – tudtuk meg Csapó Gyulánétól, a község polgármesterétől. Kaposszekcsőnek eddig 9,1 millió forintnyi önerővel kellett hozzájárulnia a projektben megvalósuló fejlesztés költségvetéséhez. Viszont az eredeti projektköltségvetésbe nem fért volna bele a hőszigetelés, redőnyök felszerelése a csoportszobákra, bútorzat, függönyök és más berendezési tárgyak beszerzése, a kerítésépítés és a felszíni vízelvezetés. Azonban a „Falunkért, Kaposszekcsőért” Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, biztosítja az ezek megvalósításához szükséges forrásokat. Az alapítvány jóvoltából így még közel 10 millió forintot fordíthattak az új óvodára, és a régi óvodaépület elbontását is saját pénzből kellett megoldaniuk.

A szeptember 24-i ünnepélyes megnyitón Csapó Gyuláné elsőként megköszönte a munkáját a Strabag-MML Kft-nek, a Coor­di­na­tor Zrt-nek, a Pentz Kft-nek, a Kovi-95 Kft-nek, a DOVAS Szövetkezetnek, valamint Deli Kornél és Illés Zoltán magánvállalkozóknak. Köszönetét fejezte ki egyúttal a két szervezett társadalmi munkában résztvevőknek a segítségért. Az első alkalommal 72, míg a másodiknál 75 önkéntes csinosította az épületet és a környezetét. Végül, de korántsem utolsó sorban kifejezte háláját a polgármester az előző és a jelenlegi ciklus önkormányzati képviselőinek és valamennyi önkormányzati dolgozónak.

A köszöntőbeszédből kiderült, hogy számtalan nehézség, sok-sok gond nehezítette ugyan az önkormányzat dolgát, összefogással azonban három év alatt sikerült elérniük egy nagy álmot. A cél megvalósításával 2008-ban kezdett el foglalkozni a képviselő-testület. A sikeres pályázat eredményeként 2009 májusában – hét további településsel együtt – megalakította az Apáczai Oktatási Központot. A teljes projekt kivitelezési munkáira 2009 decemberében kiírt közbeszerzés eredményeként egy modern, hatvan óvodás befogadására alkalmas épület kivitelezése kezdődhetett meg 2010 májusában, ahol kettő csoportszobát, egy-egy tornaszobát, étkezőt és egyéni foglalkoztató helyiséget alakítottak ki. Az épület műszaki átadása 2011 április végén kezdődött meg, és augusztus második hetében megtörtént a kulcsátadás is.

Ahogy a polgármester asszony fogalmazott, megépült Kaposszekcső jövő nemzedékének „fellegvára”, ahonnan végre délben nem kell senkit hazaküldeni, és nem kell elutasítani a jelentkezőket helyhiány miatt. Akkor fejlődik egy falu, ha meg tudja tartani a lakóit. Ehhez járul hozzá a jól felszerelt óvoda is. A kivitelezés után egy egészen másfajta munka kezdődik el a falak között – vetítette előre Csapóné Gyuláné –, a kincset érő gyermekek stabil személyiséggé formálása. Kifejezte bizodalmát arra vonatkozóan is, hogy az óvodai nevelők olyan szeretettel nevelik majd a gyerekeket, hogy azok felnőttként szintén képesek legyenek értelmesen szeretni másokat.

A polgármesteri köszöntőt követően Lőtzné Csavari Mária óvodavezető köszönte meg az új épületet a helyi önkormányzatnak és a „Falunkért, Kaposszekcsőért” Alapítványnak. Majd az óvodások igyekeztek színesebbé tenni műsorukkal az ünnepélyes alkalmat.

Tóth Imréné, az óvoda első vezetője Régen és most címmel elmondott beszédében arról számolt be, milyen rosszak voltak a kezdeti körülmények, amikor az 50-es években a megyétől és a járástól megbízást kapott a kaposszekcsői óvoda elindítására. Nelli néni elmondta, kezdetben még a szekcsőiek hordták be a zöldséget és a gyümölcsöt a konyhára, minden más friss élelmiszert pedig biciklivel szereztek be az óvoda munkatársai. A kezdeti nehézségeket a nyugdíjas óvónő szembeállította a jelenlegi modern körülményekkel.

A Kabócák fantázianevű, kislánynak öltözött dunaújvárosi óvónőduó ezután egy álomutazásra invitálta a gyerekeket, bevonva őket műsorukba. Egy meseládából esernyő, kutya, vonat és mindenféle érdekes dolog került elő...

Majd Kaposszekcső németországi testvértelepülése, Bietigheim képviseletében Willi Renkert, az elsőszámú alpolgármester kért szót. Elmondta, hogy önkormányzatuk örömmel ajánlott fel az óvodának egy szép játszóvárat csúszdával és mászófallal. Beszámolt arról is, hogy a német település két óvodája, a St. Gabriel és a St. Michael a Német Vöröskereszttel karöltve játékokkal, zsírkrétákkal, ceruzákkal és egy mentőhátizsákkal lepte meg a szekcsői ovisokat. Nem a polgármester asszonytól tud­tuk meg, de hozzá tartozik a felajánlások sorához az a 3x3 méteres, tetővel is ellátott fa homokozó, amelyet a Csapó család jóvoltából használhatnak a gyerekek.

Az ünnepség végén a szalagátvágás következett, amely­ben a pályázásban segítő Tóth Gyula, az Országgyűlés akkori jegyzője és Patay Vilmos jelenlegi országgyűlési képviselőt helyettesítő Kerényi Zsolt, Dombóvár alpolgármestere működött közre. Ezután Lőtzné Csavari Mária és Tóth Imréné átvette az épület kulcsát, és beinvitálta a közönség felnőtt tagjait az épületbe. A kicsiknek egyelőre azért kellett kívül maradniuk, mivel ők hétfőn, az óvónők által tető alá hozott meglepetés-sorozattal vehették birtokukba az új óvodát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.