Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 01. 07:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Jön a nyugdíjemelés

Jön a nyugdíjemelés

A kormány a nyugdíjas társadalomnak tett ígéretét betartva 2012-ben is folytatja a nyugdíjak emelését, miközben Európa-szerte befagyasztják vagy csökkentik a nyugdíjakat – közölte a kormányszóvivői iroda az MTI-vel.

A kormány megalakulása óta elkötelezett, hogy az ország megújítása és a gazdaság talpra állítása mellett a nyugdíjak reálértékét, egyben az idős emberek biztonságérzetét is megőrzi – fogalmaznak az szóvivői iroda közleményében.

Kiemelik: ezt a vállalását a legutóbbi, novemberi egy összegű, 6 százalékos emelésen túl a 2012. január 1-jétől folyósított 4,7 százalékos nyugdíjnöveléssel teljesíti a kormány, így havonta átlagosan 4400 forinttal kaphat többet mintegy másfél millió öregségi nyugdíjas. Az intézkedés fedezetét – mintegy 130 milliárd forintot – a jövő évi költségvetés biztosítja – fűzik hozzá.

Nem csak időseknek

A kormányszóvivői iroda megjegyzi továbbá, hogy az emelés az öregkori nyugdíjak mellett az egyes nyugdíjszerű vagy egészségbiztosítási ellátásokra is vonatkozik, így például a korhatár előtti öregségi nyugdíjak helyébe lépő ellátásokra, valamint a megváltozott munkaképességűek új, a rokkantsági nyugdíjakat felváltó ellátásaira.

Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy a nyugdíjrendszer átszervezésével a kormányzat megszüntette az államadósságot folyamatosan újratermelő kockázatokat, ezzel is biztosítva hosszú távon a nyugdíjrendszer finanszírozásának fenntarthatóságát.

Nem emelkednek a díjak

A kormányszóvivői iroda tájékoztatásában a rezsiköltségek szabályozására kitérve aláhúzza, hogy a kormány ezen a területen is garantálni kívánja a nyugdíjasok biztonságát, ennek keretében 2012-ben a gáz-, a távfűtés-, a villany-, valamint a víz- és csatornadíjak nem emelkedhetnek az inflációnál nagyobb mértékben.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.