Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 26. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Kapós lehet a magyar kajszibarack

Kapós lehet a magyar kajszibarack

Hazánkban valószínűleg 30 százalékkal nő, míg Európában 10-20 százalékkal csökken a kajszibarack termelése. Így várhatóan nagy lesz a kereslet a Magyarországon termő körülbelül 50 ezer tonna gyümölcsre.

Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas-bizottságának elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: az elmúlt évek trendjeinek megfelelően a termelés nagyjából 4700-5300 hektáron folyik, ám a termelés technikai színvonala az elmúlt időben meredeken emelkedett. Nagyrészt ennek köszönhető a (várhatóan) kiugró terméseredmény. Elhangzott az is, hogy a hazai gyümölcs 70 százalékát az ipar használja fel. Ami ezen kívül marad, azt szokták a piacon eladni friss áruként. Az elnök kiemelte: míg a külföldiek sokáig csak 1 euró alatti árat fizettek a barack kilójáért, addig ma már nem ritka az 1-3 euró közti ár sem.

A hazai felhasználás egyébként átstrukturálódott: a sokáig vezető szerepben lévő konzervipar - légyártás – részesedése csökkent, míg a pálinkafőzők felhasználása meredeken emelkedett – jelent meg az Origón. Utóbbiak váltják ki a csökkenő konzerv célú keresletet is.

OrientPress Hírügynökség
Kép: hu.wikipedia.org

Címkék: gyümölcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.