Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Október 27. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Dombó Média

Kastélyok gyufaszálból a Tinódi Házban

Kastélyok gyufaszálból a Tinódi Házban

Szücs Pál érdekes és ritka kiállítást hozott el Pécsről a Tinódi Ház Majoros Galériájába.

Az október 25-i tárlatnyitón az alkotó arról beszélt, hogy az itt látható tucatnyi makettjéhez összesen több mint 250.000 szál gyufát és közel nyolc kilogramm ragasztót használt fel.

A 73. évében járó nyugdíjas rendőr hosszú ideje hódol a türelmet, precizitást és kitartást igénylő hobbijának. Első makettjét - a párizsi Eiffel-tornyot - 1974-ben készítette el, azóta folyamatosan dolgozik a szabadidejében.
Előbb elutazik arra a helyre, ahol az az épület áll, melyet meg akar formázni. Rengeteg fényképet készít az ingatlanról azért, hogy a fotókon a legapróbb részletek is megörökítésre kerüljenek. Majd nekilát a megvalósításnak, ami egy nagyobb makett esetében akár két évig is eltart. Ez azért van így, mert az épületeknek nemcsak a külsejét alakítja ki valósághűen, hanem azok belsejét is.
Szücs Pál a szép hazai és külföldi kastélyok mellett - valószínűleg szakmai ártalomból - híres rendőrségi épületek makettjeit is szívesen készíti el. Az előbbieket otthon őrzi, az utóbbiakat az eredeti helyszíneknek ajándékozta oda, azokat egy-egy kiállítására kéri vissza.
Alkotásait az utolsó simításokat követően üvegbúrák alatt tárolja annak érdekében, hogy azok ne porosodjanak és megőrizzék eredeti formájukat.

A „Kastélyok gyufaszálból” című tárlatot az érdeklődők november 5-ig nézhetik meg a Tinódi Ház Majoros Galériájában.

Címkék: Tinódi Ház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!