Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 28. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Kávéval megelőzhető a depresszió?

Kávéval megelőzhető a depresszió?

Friss kutatások szerint rendszeres kávéfogyasztással csökkenthető a depresszió kialakulásának esélye.

A tudósok megfigyelései szerint ugyanis azok a nők, akik napi két csészénél többet fogyasztanak el az italból, kevésbé hajlamosak a mentális problémára.

Egyelőre a kutatók előtt sem teljesen világos, hogy mi lehet az oka annak, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Többen arra gyanakodnak, hogy a koffein megváltoztat egyes kémiai folyamatokat az agyban - a koffeinmentes kávé ugyanis nem bír ezzel a jótékony hatással - írja az Archives of Internal Medicine.

A tanulmányban összesen 50 000 amerikai ápolónő vett részt, közülük 2600-nál alakult ki depresszió a vizsgálatok ideje alatt. A megfigyelések szerint legkevésbé azok voltak hajlamosak a mentális problémára, akik minden nap kettőnél több csésze kávét ittak meg. Akik koffeinmentes kávét ittak, vagy megelégedtek egyetlen csészével, azoknál nem volt megfigyelhető a jótékony hatás.

A felmérések szerint 2-3 csésze fekete ital 15 százalékkal, 4 csésze kávé pedig már 20 százalékkal csökkentheti a depresszió kockázatát. A kávézással azonban sajnos sok egyéb rossz szokás is szorosan összekapcsolódik: ezek a nők gyakran dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, és hajlamosabbak a magas vérnyomásra is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.