Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Két hét múlva kezdődhet az aratás

Két hét múlva kezdődhet az aratás

Két hét múlva az őszi árpa aratásával megkezdődhetnek a nyári betakarítási munkák, ha az elkövetkezendő időszakban jelentős lehűlés nem érkezik

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI érdeklődésére.

Petőházi Tamás ismertette, hogy ahol a napokban volt csapadék, ott az segítheti a szemtelítődést az őszi kalászosoknál, kivéve a Kisalföldön, ahol korábban a leginkább aszályos volt az időjárás. A repce termésmennyiségére viszont a lehullott eső már nem tud érdemi hatást gyakorolni. Az esőzések segítették a kapás növények fejlődését, ugyanakkor a napraforgó esetében a kórokozók, kártevők elleni védekezést nehezítették - tette hozzá.

Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke elmondta, hogy az őszi vetésű növényeknél prognosztizálható a terméskiesés a tavaszi aszály miatt, így közepes termésre számít. A zöldborsó betakarítása a héten kezdődött, egyelőre csak az öntözetlen területeken. Várhatóan július 10-ig befejeződik a borsó betakarítása, amely mellett párhuzamosan vetik a csemegekukoricát, amelynek munkálatai 65 százalékon állnak.

Rittlinger József, a testület Baranya megyei elnöke közölte: az aratás előreláthatólag június 26-án kezdődik a megyében. A repcénél nagy a terméskiesés, gyenge, hektáronként 2,5-3 tonna várható. Árpánál hektáronként 4,5-5,5 tonnára lehet számítani, búzánál hektáronként 5-6,5 tonnát becsülnek. A kukoricánál vegyes a kép, a későbbi vetésűeknél látványos növekedést hozott a csapadék. Napraforgónál közepes termésre számítanak.

Taskó József, a NAK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke elmondta, a csapadék hiánya miatt az őszi kalászosok esetében 15-20 százalékos, repce esetében 20-25 százalékos termésveszteséggel számolnak a gazdák. Az aratás a csapadékmentes idő hatására valószínűsíthetően egy héttel hamarabb elkezdődhet, de ha csapadék érkezik, az ezt felülírhatja, és a megszokott időben kezdődhet el a betakarítás.

Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke szerint az elmúlt hetekben hullott csapadék a tavaszi vetésű növényeknél enyhítette az aszályos időszak miatti terméskiesést, azonban ez nem jelenti azt, hogy a növények teljes mértékben kompenzálni tudnak. Az őszi kalászosok és a repce esetében már későn jött a csapadék, legfeljebb a további károkat akadályozta meg.

A megyei elnökök közlése alapján jelenleg a permetezési, növényvédelmi munkák zajlanak, illetve készülnek a gazdák az aratásra.

Címkék: aratás, mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.