Városlista
2024. február 23, péntek - Alfréd

Hírek

2014. December 21. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Ki szüntesse meg a munkaviszonyt nyugdíjba lépéskor?

Ki szüntesse meg a munkaviszonyt nyugdíjba lépéskor?

Hogyan indítsuk el a nyugdíjba vonulás folyamatát, azért, hogy a már kiszámolt több mint negyvenegy évi munkaviszony után anyagilag a legoptimálisabb legyen. Az onlinejogsebesz.hu válaszol.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
A gimnáziumi tanárnő feleségem most készül nyugdíjba menni. Már hivatalosan is tudjuk, hogy igénybe veheti a korhatár előtti ellátást, mely 63 éves korában átváltozik öregségi nyugdíjjá. A problémánk - ezért fordulunk Önökhöz segítségért - az, hogy nem tudjuk: - ő mondjon fel, - munkáltatójával mondassa fel munkaviszonyát, - a gimnázium igazgatója vagy a munkaadója, - mennyi a felmondási idő, - mennyi a felmentési idő, - végkielégítés van-e a korhatár előtti ellátás esetében. Semmilyen jogvitára nem számítunk, csupán azt kell tudnunk, hogy hogyan indítsuk el a nyugdíjba vonulás folyamatát, azért, hogy a már kiszámolt több mint negyvenegy évi munkaviszony (2013. év végéig ennyi) után anyagilag is a legoptimálisabb módon váljon meg a feleségem a gimnáziumtól. Várjuk szíves válaszukat, segítségüket. Tisztelettel
2014. 11. 09.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben – ahogy írta – jogvitára nem számítanak, akkor ez esetben a felek általában a munkavállaló e tárgyban történt bejelentését követően közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt azzal, hogy a munkavállalónak ebben az esetben a Munka Törvénykönyve általános szabályai szerint jár a felmondási idő valamint a végkielégítés is. Ugyanez vonatkozik a felmentési időre is, általában ez is a felek megegyezésétől függ, figyelemmel a munkakör átadásának kérdéseire is.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Ócsai József ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 13:49, péntek | Belföld

Nagyszabású ellenőrzést tart a rendőrség az utakon

A buszosokat és a tehergépkocsik sofőrjeit ellenőrzi hétfőtől február végéig a rendőrség a Roadpol Truck & Bus akció keretében.

2024. Február 23. 13:47, péntek | Belföld

Orbán Viktor: négy géppel bővül a magyar Gripen-flotta

További négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

2024. Február 23. 09:18, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben kapuzárási pánik van

Brüsszelben kapuzárási pánik van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár.

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős