Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 14. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Legyen magyar a görögdinnye

Legyen magyar a görögdinnye

Magyarországon első és másodosztályba kell sorolni a görögdinnyét csütörtöktől, különböző szempontok, például a cukortartalom alapján.

A minőségi előírásokkal azt próbálják megakadályozni, hogy a déli országok szezon végi áruja leverje a magyar dinnye árát, mondta Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke.

Az az import dinnye, amely a déli termelés vége, nagyon olcsó, szinte fillérekért lehet hozzájutni, s érése pontosan egybeesik a magyar termék szezonkezdetével – tájékoztatott a Kossuth Rádió. Ha ebben az időszakban a nagy áruházláncok, vagy a nagykereskedők, importőrök olyan terméket hoznak be, ami leveri az árat, akkor a magyar termék csak nagyon alacsony áron tud a piacra kerülni. Ezt elsősorban minőségi oldalról lehet szabályozni, magyarázta a közrádió műsorában Mártonffy Béla.

Ma 25 forint körül van a görögdinnye felvásárlási ára, ami szinte nem is fedezi a termelő önköltségét, tette hozzá a terméktanács elnöke. A boltokban ugyanakkor 100-150 forint között mozog az ára. A szakmai szervezetek azon dolgoznak, hogy megérje a termelés. Ehhez egyrészt a kereslet növelésére van szükség. A hétvégétől egészen augusztusig marketing akciókkal, áruházi kóstoltatással népszerűsítik a görögdinnyét. Másrészt pedig jobban meg kell szervezni a termelést, hogy ne egyszerre érjen be az összes dinnye, hanem kiegyenlítetten legyen a termék a piacon, ami javítja a termelők pozícióját.

Orientpress Hírügynökség

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.