Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Május 26. 17:06, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé

Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé

Magyarország jó úton halad az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegesség felé; a kormány klímastartégiája és akciótervei teljes összhangban vannak Brüsszel elvárásaival

- jelentette ki Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a belga fővárosban tett szakmai látogatásán.

Steiner Attila az MTI-nek elmondta: az uniós tagállamok vezetőinek Brüsszelben zajló csúcstalálkozójának témája egyebek mellett a tagországok klímavédelmi célkitűzéseinek elérése volt.

Az államtitkár egyeztetéseket folytatott brüsszeli székhelyű érdekvédelmi szervezetekkel és Kadri Simson energiaügyekért felelős biztossal, akivel áttekintették a hagyományos energiapolitikai kérdéseket, illetve arról is tárgyaltak, hogyan lehetne a megújuló energia magyarországi elterjedtségét növelni.

Hozzátette: a találkozók megerősítették, hogy Magyarország jó irányban indult el és halad a klímasemlegesség elérése felé. Az ITM államtitkára emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a kilencedik legjobb helyet érte el az EU-ban, amióta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es referenciaértékhez képest.

Arról is beszámolt, hogy brüsszeli látogatása során egyeztetett például az elektromos autók uniós ernyőszervezetének, az atomenergia érdekvédelmi, illetve a BusinessEurope, az unió legnagyobb munkaadói egyesületének képviselőivel a fenntartható zöld technológiák finanszírozásáról. Mint mondta, az EU nagy reformra készül a klímaszabályozás kapcsán, és Magyarország szempontjából az a legfontosabb, hogy a zöld átmenet költségeit továbbra is a legerősebben szennyező nagyvállalatok állják és ne a polgárok.
"Nagy terhet jelentene az állampolgárok számára, ha például a lakóházak kibocsátását is bevonnák a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe, ezt mindenképpen el akarjuk kerülni" - hangsúlyozta Steiner Attila.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.