Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 09. 05:00, kedd | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Mangó lopásért hat év jár Kubában

Mangó lopásért hat év jár Kubában

Az előzetes örökké tarthat.

Kuba egyik leghírhedtebb és legjobban őrzött börtöne a Combinado del Este börtön, ahol háromezer elítélt töltheti a napjait. Több mint tíz év után először engedtek be újságírókat a falak közé. A BBC riportere járt bent.

A cellák ránézésre tiszták, de zsúfoltak, mindegyikben három ember van. Az előzetes letartóztatásnak itt nincsen időbeli korlátozása, így vannak, akik akár éveket várnak a tárgyalásra.

Arányaiban Kubában van a legtöbb bebörtönzött ember, több mint 57 000 elítélt kétszáz intézményben. A törekvés ezeknek a számoknak a csökkentése, illetve a bentlakók jobb elosztása a börtönök között.

A La Lima börtönt katonai raktárakból alakították át 2009-ben. A szlogen itt a tanulás és a munka. Ennek szellemében már a kapukon kívül is dolgozó elítéltekkel lehet találkozni. Franciscót gyilkosságért ítélték el, a börtönben végezte a középiskolát illetve tanulta ki az ács szakmát. Ezt a tudását kamatoztatja is, építkezéseken dolgozik, pénzt is keres. Aki tanul és dolgozik, az akár a büntetését is csökkentheti.

De nem minden történet ilyen pozitív. Ricardo például azért került be, mert veszélyesnek tartották, bár nem csinált semmit, csak nem kívánatos személyekkel találkozott és nem volt munkája, ezért három évre ítélték.

Egy másik férfi egy farmra tört be, hét mangót lopott el állítása szerint, amiért hét évre ítélték. Talán szem elől tévesztették az arányosság elvét. A tanulást és a munkát, mint a társadalomba történő visszailleszkedés eszközeit tartják számon, illetve mint mondják a visszaesés veszélyét is csökkenti.

Politikai elítéltekkel nem találkozhattak, bár a hírek szerint belőlük is van nem kevés, vajon hová dugták őket?

Címkék: szines

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára