Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Május 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI/MTI Fotó: Balogh Zoltán

Martonyi: most sokkal fontosabb az európai országok egysége, mint valaha

Martonyi: most sokkal fontosabb az európai országok egysége, mint valaha

Most sokkal fontosabb az európai országok egysége, mint korábban bármikor...

mondta Martonyi János volt külügyminiszter az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája által a május 9-i Európa-nap alkalmából adott fogadáson, pénteken Budapesten.

A korábbi külügyi tárcavezető szerint a jelenlegi helyzetben még nagyobb a hangsúly az Európai Unió tagállamainak egységén.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője köszöntőjében ugyancsak a tagállamok egységének jelentőségét hangoztatta, ez meglátása szerint az EU globális szerepvállalását tekintve is rendkívül fontos.

Úgy vélte, az Európa-nap alkalmas arra, hogy megvizsgáljuk, mit ért el Európa eddig, és milyen célok állnak előtte. Amikor Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben együttműködésre hívta fel az európai nemzeteket, a béke és az egység megteremtése volt az üzenete, és ez ma is ugyanolyan aktuális - vélekedett. Hozzátette: immár 28 ország tartozik az unióhoz, és az egykori cél - a világ legnagyobb békeprojektje - valósággá vált.

A fogadáson, amelyen a diplomáciai testület több képviselője is részt vett, Szűcs Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság nem magától értetődő, ezekért folyamatosan dolgozni kell.

Május 9. az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe, amikor az Európai Unió 28 tagállamában az Európai Unió létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását. Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.