Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 23. 14:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Másfélmillióan tartoznak az adóhivatalnak

Másfélmillióan tartoznak az adóhivatalnak

Tavaly decemberben 2215 milliárd forint adótartozást tartott nyilván a hatóság, szemben a 2010. év végi 2308,8 milliárd forinttal.

Egy év alatt tehát 93,4 milliárd forinttal mérséklődött a kiegyenlítetlen adókötelezettségek összege. Ugyanakkor az adóhatóság a 2010. évi 1 495 372 adóssal szemben tavaly év végén – a magánszemélyeket is beszámítva –összesen 1 548 394 adóst regisztrált.

Az adóhatóság kimutatásában szereplő csaknem 1,1 millió adós magánszemély összesen 175,8 milliárd forinttal „sáros”. Gyakorlatilag tehát többen, ám kevesebb adóval taroznak – tájékoztatott a feketelista.hu portál. Fenti tartozásokon belül összesen 2742 cég neve szerepel azon a listán, amelyet az adóhatóság a 100 millió forintnál nagyobb összeggel, 180 napnál hosszabb idő óta tartozó cégekről tesz közzé. Ez a szám az egy évvel korábbihoz képest 5,4 százalékos növekedést jelent, ám az adótartozások teljes összege – beleértve a kisebb cégeket és a magánszemélyek tartozását is – ugyanez idő alatt 4 százalékkal mérséklődött.

Az adóhatóság 2007-től negyedévenként frissítve hozza nyilvánosságra a 100 milliónál többel tartozó cégeket. Öt évvel ezelőtt az első negyedévi összesítésben még 523 cég neve szerepelt, a folyamatos növekedés elsősorban azzal magyarázható, hogy egyes társaságok a kezdetek óta újra és újra felkerültek a listára, ha 100 millió forinttal tartoznak. A közzétett cégek mintegy 75 százaléka felszámolás alatt álló vállalkozás, de a listáról csak az eljárás befejezése után kerülhetnek le, addig „bérelt” helyük van a nyilvántartásban. A többi cég pedig abban az esetben törölhető, ha tartozásukat kiegyenlítik, vagy a bűvös százmillió forint alá „tornásszák” magukat. Ezt a folyamatos változást mutatja, hogy a legutóbbi listán szereplők között 266 neve először szerepel a listán, 518 viszont most lekerült onnan. Tény, hogy a teljes 2215,4 milliárdos adótartozásból 1674,9 milliárd forint a nem működő gazdálkodóknál jelentkezik, míg a mintegy 360 ezer működő vállalkozás adótartozása „csak” 364,7 milliárd forintra rúg.

Az egyre intenzívebb hátralékbehajtási intézkedések hatására az elmúlt évben valamennyi adóskörben csökkent az adótartozás állománya. A NAV kimutatása szerint a működő gazdálkodók hátraléka – az egyre tömegesebb behajtási cselekménynek, felszámolásnak és végelszámolásnak köszönhetően – egy év alatt 12,4 százalékkal mérséklődött, ami pénzben kifejezve 51,5 milliárd forintot jelent. Elriasztó adatokkal szembesülhetünk a behajtási intézkedések körében. Röviden összefoglalva: az inkasszók száma 27,3, a követelésfoglalások száma pedig 67,7 százalékkal növekedett egy év alatt; 24,6 százalékkal több jövedelemletiltásra, 18,3 százalékkal több ingatlan-végrehajtásra került sor, és 14,4 százalékkal nőtt a lefoglalt gépkocsik száma.

A szigorúbb hatósági eljárások ellenére az esetek többségében olyan cégekkel állunk szemben, amelyeknek már eltűnt vagy eltüntették minden vagyonát, értékét, és a végső aktus, a felszámolás révén a hitelező aligha számíthat jogos követelése megtérülésére. Ezt erősíti, hogy a NAV kimutatása szerint a hatalmas adótartozás 75,6 százaléka a már nem működő cégeknél jelentkezik. Márpedig a gyakran évekig tartó felszámolás után szerencsés esetnek mondható, ha a megtérülés eléri a 3-5 százalékot.

A feketelista.hu az első kétszázat elemezve megállapítja, hogy az érintett cégek több mint a fele (50,8 százaléka) a fővárosban van bejegyezve. A nagyobb városok közül Debrecenben található a legtöbb (52) százmillió fölötti adós cég. Egy év alatt néggyel nőtt is a számuk. Nyíregyházán kilenccel többen lépték át a kritikus százmilliós küszöböt, már harminckilencen vannak. Az is szemet szúr, hogy Tatabányán, Székesfehérváron, vagy Kecskeméten több nagyadós található, mint a náluk nagyobb gazdasági súllyal bíró Győrben, Szegeden vagy Pécsett.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt