Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2011. Szeptember 03. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Megint szárnyal a svájci frank - ismét 250 forint fölött jegyzik az alpesi devizát

Megint szárnyal a svájci frank - ismét 250 forint fölött jegyzik az alpesi devizát

Ismét elpattant a húr a svájci franknál, a forinttal szembeni jegyzések ugyanis átlépték újfent a 250-es szintet.

A hét első része a svájci frank tempós gyengüléséről szólt: a UBS bejelentése, mely szerint extra díjat vet ki bizonyos frankbetétekre, illetve a megjelent gyenge makrogazdasági adatok csökkentették az alpesi deviza vonzerejét.Az EUR/CHF keresztárfolyam – amely nem oly régen még a paritással kacérkodott – megközelítette az 1,20-as szintet-írták a CIB elemzői. Itt azonban megtorpant, majd a gyengülést újra erősödés váltotta: a kurzus mára az 1,10-es szintre süllyedt, miután a piac megértette a gazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát: Svájc nem tud harcolni a frank erősödése ellen, együtt kell éljenek erős devizájukkal.

Közben a svájci gazdaság a várakozásoknak megfelelően 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 0,6 százalék után. Ilyen alacsony gazdasági teljesítményt 2009 óta nem mértek. A svájci export az első negyedévi 3,4 százalékos növekedés után 1,3 százalékos hanyatlást mutatott, és a beruházások is visszaestek. Nem meglepőek az adatok, hiszen a frank erősödése nagymértékben rontotta a növekedési kilátásokat, amelyre már a jegybank is felhívta a figyelmet, a fogyasztói és üzleti bizalom a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkentek az elmúlt néhány hónapban, de a lassulásért leginkább a romló világgazdasági kilátások, illetve az európai és amerikai adósságválságtól való félelem, a svájci frankba történő menekülés a felelősek elsősorban. A jegybank legközelebb szeptember 15-én tartja kamatdöntő ülését. Egyes elemzői vélemények szerint, amennyiben a jelenlegi ütemben esne tovább az export az előttünk álló negyedévekben, úgy statisztikai értelemben véve, könnyen recesszióba fordulhatna a svájci gazdaság, azaz eljöhetne 2 olyan negyedév, amikor negatív negyedéves GDP-mutatót kalkulálnak-írták a Quaestor elemzői. Londoni elemzők szerint drámai exportlassulásra és ennek következtében igen gyenge gazdasági növekedésre kell felkészülnie Svájcnak az erős frank miatt. A Capital Economics szerint kétséges, hogy a jegybank hosszú ideig féken tudja tartani a frankot.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.