Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Szeptember 23. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Megújul a dombóvári Kossuth-szobor

Megújul a dombóvári Kossuth-szobor

Nem csak másolatot készítenek róla, de restaurálják is Horvay János immár Dombóváron álló Kossuth-szobrát,

amely a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre Program (SIP) keretében, másolatban kerül vissza a Kossuth térre - értesült csütörtökön az MTI.

Horvay János hatalmas, kétszeres embernagyságú alkotását a Batthyány-kormány minisztereit ábrázoló mellékalakokkal együtt a Rákosi-korszakban távolították el a térről, helyére 1952-ben Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kocsis András és Ungvári Lajos Kossuth-szoborcsoportja került, amelyet restaurálás után a tervek szerint Esztergomban állítanak fel.
Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője az MTI-nek megerősítette: a Horvay-féle Kossuth-szobor másolására és a kompozíció talapzatára kiírt tendert a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. nyerte nettó 511 millió forintos ajánlatával. Az eredmény a kihirdetés után tíz nappal, jövő héten válik hivatalossá.
A SIP vezetője elmondta: a Reneszánsz Zrt. olyan megoldással készíti el a másolatot, amelynek eredményeként a Dombóváron álló eredeti mű sérüléseit is kijavítja. A nyertes pályázó ugyanis olyan eljárást választott, amellyel nem egy gipszmásolaton, hanem az eredeti szobrokon végzi el a szükséges kiegészítéseket, helyreállításokat.
"Mindennek költségeit a vállalat állja, így ez nem kerül plusz pénzébe sem az államnak, sem a dombóvári önkormányzatnak" - hangsúlyozta.
Az Országház homlokzati felújítását is végző Reneszánsz Zrt. az anyag kiválasztásával is garantálja, hogy időtálló másolat készüljön. A szokásosnál jóval szigorúbb előírásoknak is megfelel a száz fagyási ciklusra bevizsgált süttői kemény mészkő, a szobrok felületét pedig antigraffiti réteg védi - árulta el Wachsler Tamás.
Mint közölte: a Kossuth-szobor posztamense és főalakja a tér avatására, 2014. március 14-re készül el, az egész kompozíció pedig jövő év júliusára.
Az Országgyűlés döntése alapján a Kossuth tér szobrainak tekintetében az 1944 előtti képzőművészeti arculat visszaállítását kell megvalósítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel. Ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.