Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Szeptember 06. 12:09, vasárnap | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata, fotó: Lösch Kornél

Molnár István díszpolgár mellett huszonketten vehettek át elismerést az ünnepi gálán

Molnár István díszpolgár mellett huszonketten vehettek át elismerést az ünnepi gálán

Több rangos vendég fogadta el a jubileumi ünnepségre Pintér Szilárd polgármester meghívását.

A múlt felidézésével kezdődött az ünnepi gála városunkban. Egy ötven évvel ezelőtt készült rádiós hangfelvételt olvasott fel id. Dr. Lomnici Zoltán a legfelsőbb bíróság volt elnöke, mely Dombóvár várossá avatása kapcsán hangzott el a Reggeli krónika 1970. április elsejei adásában.

Több rangos vendég fogadta el a jubileumi ünnepségre Pintér Szilárd polgármester meghívását. Dr. Orbán Balázs a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlés képviselője, valamint Dombóvárral ünnepelt Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Orbán Attila alelnök, és dr. Baranyai Eszter főjegyző asszony.

Orbán Balázs miniszterhelyettes ünnepi beszédében Dombóvár múltjához kapcsolódóan arra az írásos emlékre is felhívta a hallgatóság figyelmét, amely egészen a második világháború végéig a magyar szokásjog meghatározó gyűjteménye volt. A Tripartitum a város dicső múltjának része.
Az októberi választások tükrében elmondta, hogy a változás jelei már megmutatkoznak, hiszen a béke és együttműködés jellemzi a települést. A megye és országos vezetés támogatását élvezi az új városvezetés. Ennek kézzelfogható példája, hogy kormányzati döntés folyamatának előkészítése zajlik a sport és szabadidős centrum megvalósítása érdekében, elindult az új mentőállomás felújításának folyamata és a héten százmillió forint rendkívüli önkormányzati támogatás realizálódott a város számláján az előző testület által felhalmozott adósságok rendezésére.

Az elismeréseket a dombóvári nemzetiségi önkormányzatok átadásával kezdték, amelyek rendhagyó módon, első alkalommal a gálán osztottak ki. Szintén először adták át a városi gálán az „Év Kistérségi Rendőre” kitüntetést. A rangos eseményen került sor egy-egy a város rendvédelmi illetve katasztrófavédelmi egységében dolgozó személy kiemelkedő munkájának elismerésére is.
Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő - testülete a város társadalmi, tudományos, kulturális, művészeti, közoktatási, sport- és gazdasági életében elért kimagasló érdemek, és rangos életművek elismerésére városi kitüntető díjakat alapított. Az elismeréseket minden évben az ünnepi gálán, a város születésnapján vehetik át az arra érdemesek.

2020 díjazottai:

  • Máté Mihály díj – Kalocsáné Oláh Erika
  • Dr. Josef Keller-díj – Bóvári Ágnes és Dr. Farkas Szabó András
  • „Emlékgyűrű a dombóvári német nemzetiségért” – Kohner János és Frucht Ferenc
  • Franjo Vlasic díj – Frankovics György és Győrvári Gábor Zoltán
  • „Év Kistérségi Rendőre” kitüntetés – Molnár Zoltán címzetes rendőr főtörzszászlós
  • Dombóvár Közbiztonságáért oklevél – Végh Lajos rendőr ezredes és Ozorai Csaba Gábor címzetes tűzoltó főtörzsőrmester.
  • Dr. Péter Gyula-díj – Klenota Nóra és Pacskó Bence Zoltán
  • Buzánszky Jenő-díj – Halmai Petra és Farkas Bence
  • Ambrus Sándor-díj – Bíró Dávid
  • Díszjelvény elismerés – Tóth István, Dr. Kovácsné Dr. Horváth Irén és Dr. Kovács János, Dr. Bereczki Mária, Gaál János, Szabó Csaba
  • Dombóvár Elismert Közössége díj – Dombóvári Kosárlabda Suli Közhasznú Egyesület
  • Ivanich Antal-díj – Naszvadi Endre Zoltán
  • Pro Oppido Dombóvár díszpolgári cím – Molnár István

A rendezvényen színvonalas produkciókat hallhattak a vendégek a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolának köszönhetően. Rákosfalvi Milán István, Márfai Tamás és tanáruk, Kerekes Béla Szabolcs harsonán, Fenyvesi-Hilbert Henriett zongorán Tóth Ada Eszter a Művészeti Iskola igazgató-művésztanára klarinéton játszott. Kőszegi Csaba Valér Balogh Misa Alkonyatkor című verséből adott elő egy részletet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.