Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2012. Március 16. 07:19, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Nagy utatt tett meg az Opel-ritkaság

Nagy utatt tett meg az Opel-ritkaság

Visszakerült egy arhangelszki gyűjtőhöz az az Opel-ritkaság, amely Hitler főhadiszállásától egészen az orosz Távol-Keletig jutott.

Az 1937-es Opel Kadettet kamaszok lopták el a gyűjtő garázsából, és mert nem értettek hozzá, 401-es Moszkvicsként adták el 18 ezer rubelért (mintegy 146 ezer forintnak megfelelő összegért). A kocsit végül a rendőrök visszajuttatták tulajdonosához.

Az autóritkaság igen hosszú utat tett meg, mire Arhangelszkbe került. A gyűjtő szerint Hitler berlini főhadiszállásáról egy orosz katona hozta a Szovjetunióba.

A második világháborúban hivatalos és „fekete” hadizsákmányként számos európai országból kerültek műkincsritkaságok a Szovjetunióba, használati tárgyak, de a szovjet csapatok egész gyárakat vagy éppen gőzmozdonyokat vittek el például Németországból és Lengyelországból.

A Wikipédia orosz nyelvű oldalán külön fejezetet szentelnek a hadizsákmányként Szovjetunióba került, ma már közlekedési ritkaságnak számító világháborús gőzmozdonyoknak. Köztük a német Vulcan Stettin részvénytársaság gyárában a 1800-as évek végén készített több ritkaság is található.

Az 1946–56 között gyártott Moszkvics-típus az Opel Kadett pontos mása volt. A Németországot megszálló Vörös Hadsereg háborús jóvátételként a Szovjetunióba szállította az Opel gyártósorait és tervrajzait, ezeken született újjá az autó, immár Moszkvics márkajelzéssel.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 13:49, péntek | Belföld

Nagyszabású ellenőrzést tart a rendőrség az utakon

A buszosokat és a tehergépkocsik sofőrjeit ellenőrzi hétfőtől február végéig a rendőrség a Roadpol Truck & Bus akció keretében.

2024. Február 23. 13:47, péntek | Belföld

Orbán Viktor: négy géppel bővül a magyar Gripen-flotta

További négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

2024. Február 23. 09:18, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben kapuzárási pánik van

Brüsszelben kapuzárási pánik van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár.

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős