Városlista
2019. július 20, szombat - Illés

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem lesz tartós a mostani svájci frank gyengülés

Nem lesz tartós a mostani svájci frank gyengülés

Hatalmasat gyengült a svájci frank a forinttal és euróval szemben miután a svájci jegybank bejelentette, hogy 0 és negyed százalék közötti szintre csökkentette kamatcélját, az eddigi 0 és 0,75 százalék közötti szintről.

Emellett közölték, hogy folyamatosan nagy figyelemmel kísérik a devizapiaci fejleményeket és rendkívül túlértékeltnek tartják a frankot.

Az Aegon Alapkezelő kötvény-üzletágvezetője szerint a svájci frank menedékszerepköre annak ellenére fennmaradhat, hogy a jegybank világos üzenetet küldött a befektetőknek. A beavatkozásnak csak akkor lehet érdemi hatása, ha csökken a feszültség a világ tőkepiacain. Az elemző szerint a monetáris szigorítás egyik legfontosabb eleme, hogy 50 milliárd frankkal nőhet a svájci pénzintézetek látra szóló betétállománya.

Piaci szakértők szerint igen agresszív lépést hajtott végre a svájci jegybank, kérdéses azonban, hogy a beavatkozás mennyire lesz hosszú életű és ezáltal hatásos. A magyarországi frankhitelesek számára szomorú hír, hogy az elemzők szerint a frank szárnyalása elleni küzdelem nem ér sokat, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A Morgan Stanley szerint a svájci jegybank finoman szólva is szembe úszik az árral és csak azért szánta rá magát a lépésre, mert a globális gazdasági kilátások romlása miatt a svájci gazdaság növekedési kilátásai is borúsabbak és eközben a svájci frank három évtizede nem volt ilyen túlértékelt. A Credit Suisse szerint a jegybank célja az volt, hogy negatív kamatokkal megállítsa a külföldi befektetők frankvásárlásait és ezáltal gátat szabjon az alpesi deviza felértékelődésének, de nem biztos, hogy az intézkedésekkel képesek lesznek felvenni a harcot a frankkal. Az SNB lépése átmenetileg növelte a jen és arany befektetések vonzerejét, a biztonságot kereső befektetők figyelme azonban hamarosan visszaterelődik majd a svájci frankra.

A munkanélküliség növekedésétől tart a svájci jegybank az erős frank miatt, ezért avatkoztak be az árfolyamba. A hírTV-nek egy svájci lap gazdasági szerkesztője elmondta: az erős frank jelentősen visszavetette az alpesi ország gazdaságát, és a csökkenő termelés miatt várhatóan elbocsátások lesznek.

Egy felmérés szerint a magyarok átlagosan 160 forintos árfolyamon vették fel a hitelüket. Emiatt egyre többen azt mondják, hogy nem tudják és most már nem is akarják fizetni a hitelt. A Bankszövetség arra figyelmeztet, hogy nem lehet nem fizetni. A vissza nem fizetett hitelt ugyanis még akár 50 év múlva is levonhatják, például a nyugdíjból.Közben a kormány továbbra is arra biztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével augusztus 15-e után. A svájci frank utóbbi napokban tapasztalt erőteljes erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó. A lakásfedezetes devizahiteleseknek két hónapig még mindenképpen az aktuális árfolyammal számolt törlesztő részleteket kell fizetniük, ugyanis a törlesztési árfolyamok rögzítéséről szóló jogszabály augusztus 12-én lép hatályba, s a bejelentkezéstől számított második törlesztő részletet lehet majd a fix árfolyamon számolni. A portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok arra számítanak, hogy az adósok legfeljebb 15 százaléka választja majd az árfolyamrögzítést. A pénzügyi felügyelet elnöke körlevelet adott ki, amelyben az ügyfelek alapos és mindenre kiterjedő tájékoztatását kéri a pénzintézetektől.

Közben a hvg.hu azt írja, hogy a svájci frank alapú hitelekből a legnagyobb állománya a hazai piacon a háztartásoknak van, ezért a kis- és közepes vállalkozásokat ritkán emlegetik, pedig devizakölcsönöket ők is vettek fel. A frank árfolyamának szárnyalása pedig minden hiteladósnak komoly fejtörést okoz. A kkv-szektor helyzetén azonban sokat javít, hogy a lakosság ügyfelekkel szemben a kis cégek közül sokan a frank- helyett euróalapot választottak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 19. 21:53, péntek | Belföld

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, akadémikus - tudatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) péntek este az MTI-vel.

2019. Július 19. 16:12, péntek | Belföld

Újabb rendőrségi razzia lesz a jövő héten az ország közútjain

Jövő hétfőtől vasárnapig tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek a rendőrök az ország közútjain - közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

2019. Július 19. 16:02, péntek | Belföld

Betiltott egy étrendkiegészítőt a Nébih

Betiltotta a BoomBoom férfiaknak szánt étrend-kiegészítő forgalmazását a Nébih, az intézkedés az interneten rendelt készítmény gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé. A hamisítás miatt feljelentést tesznek.

2019. Július 19. 14:02, péntek | Belföld

Milliárdos csalás miatt vádat emeltek Kecskeméten

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, mert 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg.