Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Szeptember 21. 06:57, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Nemzeti Vágta - Baja lovasa nyerte a 8. Nemzeti Vágtát

Nemzeti Vágta - Baja lovasa nyerte a 8. Nemzeti Vágtát

Németh János, Baja lovasa nyerte My Boy Mennydörgés nevű lován a 8. Nemzet Vágta döntőjét vasárnap a fővárosi Hősök terén.

Németh János a döntőben Csetény, Döge, Tata és Zirc versenyzőjét utasította maga mögé.

A 2015 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlő versenyző a Nemzeti Vágta vándordíja mellett egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón.

A bajai versenyzőnek az idei a második vágta-győzelme, 2013-ban My Boy Mennydörgéssel már kivívta a legjobbnak járó elismerést. A paripa hátára a díjátadón győzelmi takarót terítettek.

A döntőben második Vörös József, Csetény versenyzője egymillió forintot, a harmadik helyezett Kaló Fanni, Döge képviselője ötszázezer forintot vihetett haza. A negyedik és ötödik helyezettek, Tata, valamint Zirc lovasai, Mátyás Edina Daniella és Hajdú László 300-300 ezer forintot kaptak.

Délután rendezték a PreVital nemzetközi futam döntőjét is, melyen Kína lovasa, Ma Liankai aratott győzelmet, másodikként Omán, harmadikként Szerbia lovasa futott be. Negyedik helyen Szlovénia, ötödik helyen az Egyesült Arab Emírségek végzett. A döntőben szintén induló Szlovákia lovasa rosszullét miatt nem tudta teljesíteni a futamot.

A nemzetközi futamon 12 ország, a döntőbe kerülteken kívül Magyarország, Csehország, Katar, Oroszország, Románia és az Egyesült Államok lovasa is versenyzett a hétvégén. A Magyarországot képviselő Benkő Ádám nem jutott tovább a délutáni középdöntőből.

A nemzetközi verseny érdekessége, hogy az országuk tradicionális viseletébe öltözött lovasok nem saját, hanem egy-egy, sorsolás alapján kiválasztott, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kapott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lóval indultak a győzelemért.

A Hősök tere körül felállított speciális versenypályán idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az ország egyik legnagyobb lovasünnepét, a Nemzeti Vágtát, melyen 72 település képviselője versengett a győztesnek járó díjért. A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg határokon belül és kívül - idén Székely, Vajdasági és Felvidéki Vágtát is rendeztek.

A helyszínre több tízezren látogattak el Budapesten, a televízióban a közmédia közvetítette a döntőt. Idén első alkalommal online, a Nemzeti Vágta portáljáról elérhető Vágta Rádión keresztül is követhették az eseményeket az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.