Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 22. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Népszámlálás: az internetes kitöltés felülmúlta a várakozásokat

Népszámlálás: az internetes kitöltés felülmúlta a várakozásokat

Lezárult a népszámlálási kérdőívek elektronikus és papír alapon történő önkitöltésének lehetősége. Az internetes kitöltést a magyar lakosság mintegy 18,6 százaléka választotta.

A tapasztalatokról, további feladatokról Kátainé Csincsák Éva, a KSH Népszámlálási Főosztályának főosztályvezető-helyettese és Varga Zsolt, Kisújszállás Város Polgármesteri Hivatalának jegyzője beszélt Váliné Antal Mária címzetes főjegyzővel a Rádió Orient műsorában.

Kátainé Csincsák Éva 25 éve dolgozik a Központi Statisztikai Hivatalban, s elmondása szerint a szívéhez nőtt a népszámlálás, hiszen az előkészítési szakaszban 4 évet dolgozott. Az internetes kitöltési adatokkal kapcsolatosan a főosztályvezető-helyettes elégedett, mint elmondta, az előzetes minimális elvárásuk 10 százalék volt az elektronikus kitöltési lehetőséget választók arányával kapcsolatban. „Ezt az elvárást felülteljesítette a lakosság. Elégedettek vagyunk az aránnyal, a kitöltőprogram - amelybe mintegy 300 szabály volt beleépítve - jól működött, támogatta, segítette a kitöltőket a rendszer. Ugyanakkor mintegy 50 ezer olyan elektronikus kérdőív volt, amelyet nem véglegesítettek, s arra vonatkozóan még nincsen adatunk, hogy ők meddig jutottak el a kitöltésben. Jelenleg 62 százalékon áll az országos kitöltöttség beleértve az internetes és a papír alapú önkitöltési formát választókat is.” - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

A műsor moderátora, Váliné Antal Mária címzetes főjegyző azzal kapcsolatban tett észrevételt, hogy bár az elektronikus kitöltést nem lehetett elrontani, hiszen a rendszer ebben az esetben nem engedte véglegesíteni az űrlapot, a papír alapú önkitöltéshez azonban nem kaptak ilyen jellegű segítséget az állampolgárok. „Most lesznek majd a problémák a feldolgozásnál, mert nagyon változatos képet látunk a papír alapú önkitöltések esetében”-tette hozzá. Az észrevételre reagálva a KSH Népszámlálási Osztályának Főosztályvezető-helyettese, Kátainé Csincsák Éva elmondta: „az eddigi adatok szerint nincsenek nagy számban a papír alapú önkitöltést választók, mert arra kértük a biztosokat, hogy ilyen esetben is nyújtsanak segítséget, nézzék át leadáskor a kérdőíveket. Olyan is volt, aki elkérte a kérdőív-csomagot, de amikor megismerkedett a tartalmával, mégis inkább a számlálóbiztos segítségére támaszkodott.”

Varga Zsolt, Kisújszállás Város Polgármesteri Hivatalának jegyzője elmondta, nagy reményeket fűzött az elektronikus önkitöltéshez, hiszen az APEH/NAV kitöltőprogramjai nagyon jó példákkal szolgálnak. A jövőre vonatkozóan megjegyezte: a hibák elkerülése érdekében az lenne a legjobb, ha a program annyi személyi kérdőívet generálna, ahány főt a lakossági kérdőíven feltüntettek.

Váliné az előkészületekkel kapcsolatban elmondta, csak pozitívumokat tud megemlíteni a KSH-val való együttműködésünkről. „Jó dolog, hogy a képzések teszt kidolgozásával, feladatlap kitöltésével kezdődtek, mert az oktatásokon így az e-learningen keresztül részt vehettek a jelentkezők, ennek köszönhetően a képzésre már 50-60 százalékos felkészültséggel mehettek a népszámlálási biztosok.” Ugyanakkor megemlítette, sokan közülük panaszkodtak, hogy nem engedik be őket, illetve vannak olyan területek, ahova félnek bemenni. Kérdésére a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta, ilyen esetekben azt javasolták, hogy a felülvizsgálójukkal vegyék fel a kapcsolatot és együtt oldják meg a problémát. Amennyiben valaki megtagadja a népszámlálási kérdőív kitöltését, a szabálysértés jogesete áll fenn, amit mindenképpen szeretnék elkerülni. Ezzel kapcsolatban Varga Zsolt elmondta, amennyiben pótlásra kerül a kérdőív kitöltése, a szabálysértési eljárást meg lehet szüntetni.

A jövő feladataira nézve Kátainé elmondta, az előzetes adat összeállításból végeznek egy feldogozást, amely 2012 márciusára lesz kész. Ugyanakkor Váliné és Varga Zsolt felvetette azt a problémát, hogy a tényleges címjegyzéket ők csak 2-3 év múlva kapják meg, pedig az a földhivatallal való együttműködés, a költségvetési kiadások összeállítása szempontjából is nagyon lényegesek lennének. Emellett Varga Zsolt aggodalmát fejezte ki, hogy a migrációval és lakcímbejelentéssel kapcsolatos problémák még vissza fognak köszönni.

A lakcímmel, költözéssel összefüggő észrevételekkel kapcsolatban a KSH Népszámlálási Főosztályának vezető-helyettese elmondta, arra, hogy kit hol kell számba venni, uniós szabályozás és ENSZ ajánlás is létezik. Természetes, hogy elköltözés esetén merülhetnek fel problémák, mert ha valaki a népszámlálás időszakában költözik el, akkor az adott településen már nem, a másikon pedig még nem lehet számba venni. „Pontosan emiatt arra törekszünk, hogy egy hónapnál hosszabb ideig ne tartson az összeírási időszak. Jelenleg is 40 ezer számlálóbiztos dolgozik a terepeken. Ha ezt az időszakot még jobban összeszorítottuk volna, akkor több személyt kellett volna kiképezni. Az internetes kitöltéssel kapcsolatban érdekességként megemlítendő, hogy a vasárnap délutáni internetes kitöltési arány kiugróan magas volt” - ismertette Kátainé Csincsák Éva.

Zárásul a főosztályvezető-helyettes elmondta, egy népszámlálás akkor kapja meg a jó minősítést, ha a hiba, a nem kitöltők aránya maximum 3 százalékos, ami nálunk 300 ezer ember jelent. Az Uniónak tehát van egy rendelete, amely a népszámlálással kapcsolatos, s ezen belül az egyik végrehajtási rendelet a minőséggel kapcsolatos.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.