Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 03. 07:37, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Alkotmányt módosíthat a héten az Országgyűlés

OGY - Alkotmányt módosíthat a héten az Országgyűlés

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés hétfőn, kedden és szerdán. Első alkalommal módosíthatják az év elején hatályba lépett alaptörvényt, továbbá dönthetnek az államfő által megfontolásra visszaküldött, médiaszolgáltatást szabályozó törvénymódosításról. A képviselők emellett a trianoni döntés évfordulója alkalmából megemlékezhetnek a nemzeti összetartozás napjáról, tárgyalni kezdhetik az LMP népszavazási kezdeményezéseit, továbbá az új büntető törvénykönyvhöz (Btk.) benyújtott több mint kétszáz módosító indítványt is értékelhetik.

A parlament ülése hétfőn a megszokottnál két órával korábban, délelőtt 11 órakor kezdődik. Az is eltér az általános gyakorlattól, hogy a határozathozatalokra már rögtön a napirend előtti felszólalásokat követő interpellációk után sor kerül, vagyis a parlamentnek várhatóan csak délután három óráig kell biztosítania a határozatképességet. Kövér László házelnök napirendi javaslatának összeállításakor azokra a képviselőkre volt tekintettel, akik a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvényekre igyekeznek. A nemzeti összetartozás napjára az Országgyűlésben is megemlékeznek a napirend előtt, majd Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is esküt tesz.
A határozathozatalok során az Országgyűlés dönthet a jegybanktörvény módosításáról és az alaptörvény első átírásáról. A kormány - Európai Unió kifogásai alapján összeállított - előterjesztése egyebek mellett törölné az alkotmány azon cikkét, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonását, emellett egyértelműsíti azt is, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései is alkotmányos erejűek. A szavazás kérdésessé vált, miután Varga Mihály az elhalasztását kérte szombaton Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől. A Ház átírhatja a médiaszabályozás május 24-én elfogadott, de a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött változtatását is, emellett elfogadhatja még a járások kialakításáról, valamint egyes, ezzel összefüggő törvények módosítását, továbbá az adózást érintő jogszabályok változtatásait. A határozathozatalok végén szavaznak arról a szocialista képviselők által benyújtott határozati javaslatról, amely állandó parlamenti etikai bizottságot állítana fel a szélsőséges, rasszista vagy idegengyűlölő képviselői megnyilvánulások szankcionálására. A javaslatok hétfői napirendre vétele esetén még a hét első napján általános vita kezdődhet az új munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és módosításairól, továbbá a nemzeti vagyonról szóló törvény változtatásáról. A napirendi javaslat alapján az általános vitákat egyenként 4 óra 20 perces időkeretben folytathatja le a Ház, a részletes vitákra pedig szerdán kerülhet sor. Kedden katasztrófavédelemről és géntechnológiai tevékenységekről szóló törvénymódosítások általános vitáival kezdődik az ülés, majd az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról lesz szó. A nap végén a romastratégia módosításáról szóló határozati javaslatot, valamint a vízi közlekedésről szóló törvény átírását értékelhetik a képviselők. A harmadik ülésnap napirendjén mindössze két téma szerepel, de azok tárgyalása várhatóan hosszú órákat vesz majd igénybe. Előbb az új Btk. részletes vitáját tarthatják meg, amelynek keretében 209 képviselői módosító indítványt véleményezhet a Ház, ezután pedig az LMP által népszavazásra bocsátott négy kérdésről kezdődik együttes általános vita. Az Országgyűlés azt követően tárgyal, majd dönt az ellenzéki párt által kezdeményezett népszavazás kiírásáról, hogy az LMP átlagosan mintegy 135 ezer érvényes aláírást gyűjtött kérdéseihez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.