Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 08. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Oltási kampányt rendez az iskolákban és egyetemeken Románia

Oltási kampányt rendez az iskolákban és egyetemeken Románia

Romániában a tanévkezdéssel egy időben két hónapos koronavírus elleni oltási kampány is kezdődik az iskolákban és egyetemeken a diákok, szülők, pedagógusok és kisegítő személyzet számára

- jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.
A közoktatásban szeptember 13-ától november 15-ig szerveznek immunizációs kampányt: az iskolák orvosi rendelőiben, mobil oltópontok felállításával vagy olyan közeli oltóközpontokban, ahol a 12 év feletti kiskorúaknál engedélyezett Pfizer- vagy Moderna-vakcinát használják. A felsőoktatásban október elsején kezdődik és december elsején ér véget a kampány. A kiskorúakat továbbra is a szülők (gyámok) jelenlétében és írásos beleegyezésével oltják - pontosított az oltásparancsnok.

Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) tervei szerint Romániában októbertől válik lehetővé a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvétele az mRNS (hírvivő ribonukleinsav) alapú - a Pfizer vagy a Moderna által gyártott - vakcinák esetében, de Románia megvárja a döntéssel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását. A harmadik oltást az immunbetegségben szenvedők, szervátültetésen átesett páciensek, rákos vagy kezeletlen AIDS-es betegek az immunizációs menetrend részeként eleve megkapják, a lakosság többi része - a veszélyeztetettség függvényében - a második dózis felvétele után legkevesebb fél évvel igényelheti majd a harmadik vakcinát - magyarázta Gheorghita.

Elmondta: jelenleg országos szinten 31 százalékos az átoltottság Romániában. A legmagasabb, 49 százalék feletti arányban Bukarestben igényelték a 12 év feletti lakosok a vakcinát, a toplistán Kolozs megye következik 46, Szeben megye 39, illetve Konstanca és Temes megye 36 százalékkal. Másfelől Giurgiu és Suceava megyében a jogosultak kevesebb mint 20 százaléka vette fel az oltást.

Romániában szeptember 13-án mindenütt jelenléti oktatással indul a tanév, és csak azokon a településeken térnek át online oktatásra, amelyeken hat ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta.

Sorin Cimpeanu oktatási miniszter korábban elmondta: a közoktatásban dolgozó tanárok mintegy 60 százaléka van beoltva, szerinte ezzel az immunizációs aránnyal minden más társadalmi csoportot megelőznek. Hozzátette: az Európai Unióban hatályos Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) miatt a szülők nem tudhatják meg a tanárokról, hogy beoltatták-e magukat, de jogukban áll statisztikai adatokat igényelni a pedagógusok átoltottságáról az iskolák vezetőségétől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.