Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 23. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Orvvadászat: százmilliós károk évente

Orvvadászat: százmilliós károk évente

Felbecsülhetetlen eszmei értékű és több százmilliós anyagi kárt okoznak a vadorzók és orvvadászok évente az országban. A jelenségre a múlt héten Magyarlukafánál elkövetett gyilkosság irányította rá a figyelmet.

MTI-fotó: Rendőrök helyszínelnek a baranyai Magyarlukafa és Vásárosbérc között, ahol
a múlt héten orvvadász ölt meg egy embert és sebesített meg egy másikat.

Szakemberek szerint sokat javítana a helyzeten, ha szabálysértés helyett bűncselekménynek minősítenék az orvvadászatot, és szigorúbban büntetnék az elkövetőit.

A jelenség gazdasági vonatkozásait vizsgáló MTI-körképből kiderül, hogy jellemző mind a „megélhetési”, mind az üzleti célú vadorzás, orvvadászat. Az előbbi elkövetői többnyire hurkokkal és kutyákkal „dolgoznak”, míg az utóbbiak jól szervezettek és a legmodernebb technikai eszközöket - például éjjellátó, GPS - alkalmazzák. Nemcsak a teljesen illegális orvvadászat létezik, hanem annak „belső” változata is, amikor egy területen jogosan tartózkodó vadász folytat orvvadászatot.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta, a vadorzásnak és az orvvadászatnak csak az 5-10 százalékára derül fény. Mivel jogszabályba ütközik, nagyon nehéz megbecsülni az okozott kárt is, ami viszont biztosan több százmillió forint. Az orvvadászat és a vadorzás elsősorban a nagyvadállományt érinti. A kár értékét nemcsak az ellopott hús, hanem az állatok tenyészértéke és a megölt állat trófeájának az értéke is növeli. Az elnök szerint az éves legális teríték további legalább 10 százaléka kerül az illegális elejtést végzők kezére. Egy nagyobb, 10 kilogramm fölötti agancsú gímszarvas bika elorzása többmilliós kárt is okozhat a vadásztársaságoknak. Az orvvadászok sokszor nagy tenyészértékű állatot hurkolnak vagy lőnek meg, azért, hogy vadhúshoz jussanak, melyet orgazdáknak vagy vendéglőknek adnak el.

Tolna megyében mindennapos az orvvadászat - mondta Király István, az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezetének titkára. Becslések szerint az orvvadászok által elejtett nagyvadak száma legalább fele a megyében legálisan elejthető, több mint tízezer nagyvadnak, de vannak térségek, ahol ugyanannyi vad esik áldozatul az orvvadászatnak, amennyi a kilövési tervekben szerepel. Többnyire hurokkal, illegálisan tartott fegyverekkel ejtik el a vadakat, és jelentős a „belső orvvadászat”. A 64 vadászterületre osztott Tolna megyében az állatok vadgazdálkodási értékét figyelembe véve több százmillió forintos kárt okoznak az orvvadászok.

A vadban kifejezetten gazdag Somogyban több fővadász is arról számolt be, hogy évtizedek óta megszokott jelenség az orvvadászat, becslések szerint a kilőhető vadak tíz százalékával károsítják meg a vadásztársaságokat. Akad, aki szerint megjelent az „adrenalinvadászat” is, amikor kifejezetten illegális vadászatra viszik a dupla izgalmakért jó pénzt fizető megbízót.

Baranyában több tízmillió forint évente a kár - mondta Gondos Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezetének titkára. A hatvan vadásztársaság fele időről időre arról számol be, hogy évente egy-két millió forint körüli káruk származik az orvvadászok miatt. A jelekből ítélve az eltulajdonított vadak száma az utóbbi években emelkedett, de csak a „megélhetési orvvadászok” dolgoznak nagyobb intenzitással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.