Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 24. 14:13, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Oscar-díj - A Simpson család írója felel a gála forgatókönyvéért

Oscar-díj - A Simpson család írója felel a gála forgatókönyvéért

A vasárnapi Oscar-gála forgatókönyvéért Billy Kimball, A Simpson család egyik írója felel, a hollywoodi filmipar parádés díjátadóját az Emmy-díjas Glenn Weiss rendezi.

Weiss korábban 15 Tony-díjátadót rendezett, de az Oscaron csak idén debütál. Kimball, aki a gála forgatókönyvírói stábját vezeti, a népszerű animációs sorozat mellett mostanában Az alelnök című tévészériának is dolgozik. A show házigazdája, Chris Rock maga írja saját szövegeit. A műsor producerei, David Hill és Reginald Hudlin a napokban jelentették be, hogy a 88. Oscar-díjátadó díszlettervezője újra Derek McLane lesz, aki már negyedszer kapta meg a megbízást. Koreográfusként Fatima Robinsont hívták vissza a csapatba, aki két éve Pharrell Williams Happy című számának előadását állította színpadra. A műsor zenei vezetője Harold Wheeler.

Az Oscar-díjak átadása Hollywood legfényesebb ünnepe, amelyre az egész világ odafigyel. Tavaly 37,3 millió észak-amerikai néző látta a gála élő adását. Mivel a programot 225 ország televíziója veszi át, a becslések szerint a globális nézőszám több száz millió.

A ceremóniát hagyományosan a Los Angeles-i Dolby Színházban rendezik meg, amelyben 3300 meghívott foglalhat helyet. A műsort a helyszínről az ABC tévécsatorna közvetíti, idén már 51. alkalommal. A feljegyzések szerint a leghosszabb Oscar-gála majdnem 4 és fél órás volt 2002-ben, a legrövidebb, alig kétórás műsort pedig 1959-ben sugározták.

A díjak odaítéléséről az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 6261 tagja dönt, szavazataik alapján 24 versenykategóriában adják át az Oscar-szobrot.

A különböző országok által hivatalosan nevezett produkciók elsősorban a legjobb idegen nyelvű film kategóriában versengenek az Oscar-díjért. Idén Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája is bekerült a jelöltek közé. A mezőnyben a War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, A sivatagon át című jordániai és a Mustang című francia film szerepel még.

A Saul fia cannes-i debütálása óta számos rangos díjat elnyert, diadalútját az Oscar-gála koronázza meg. A magyar közönség sok év után először nézheti országos elérésű magyar csatornán élőben a díjátadó gála eseményeit magyar szinkronnal (vagy akár eredeti nyelven magyar felirattal). Idén először, de a következő két évre is az MTVA birtokolja a sugárzási jogokat Magyarországon: 2016-ban a Duna közszolgálati csatornán, magyar idő szerint február 29-én, hétfőn hajnali 1 órától követhetik a nézők élőben a díjátadó gála eseményeit. Nulla óra 20 perckor pedig az esemény felvezetéseként stúdióbeszélgetés kezdődik.

A Filmtekercs.hu és a Budapest Secret Cinema vasárnap este közös szurkolásra hívja a közönséget Budapesten az AnKERTbe. A szervezők levetítik az Ex Machina című filmet, amely az eredeti forgatókönyv- és a látványeffektus-kategóriában jelölt Oscarra, de Oscar-kvíz is lesz, és a díjátadó előtt Puszta Ferenc producer, valamint a tavaly a tízes Oscar-listára felkerült Symphony no. 42 alkotója, Bucsi Réka beszélget az esélyesekről.

Címkék: film, gála, mozi, Oscar-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.