Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 24. 06:25, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Párizs: Szerbia igen, Törökország nem

Párizs: Szerbia igen, Törökország nem

Franciaország támogatni fogja Szerbia uniós tagjelöltségét a december 9-i európai tanácsi ülésen, amennyiben „konkrét előrelépések” történnek a Koszovóval folyó párbeszédben.

De továbbra is ellenzi Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz – jelentette ki szerdán a francia kormányszóvivő.

Valérie Pécresse arról számolt be, Franciaország támogatni fogja, hogy „az Európai Unió megadja a tagjelölti státust” Szerbiának abban az esetben, ha „folytatódnak a Koszovóval megkezdett tárgyalások, és konkrét előrelépések történnek”.

Párizs ugyanakkor még „korainak” tartja megnyitni a tárgyalásokat Montenegró tagjelöltségéről, s azt javasolja, hogy 2012 közepén térjenek vissza az uniós állam- és kormányfők a kérdésre, mégpedig az országban elindított reformok tényleges megvalósulásának függvényében, különös tekintettel a jogállamiság megszilárdítására. Koszovót illetően a francia költségvetési minisztérium támogat egy olyan elvi megállapodást, amely a vízumokra vonatkozó liberalizációs eljárásról szóló párbeszéd megnyitását rögzítené. A francia kormány továbbra is határozottan ellenzi Törökország belépését az Európai Unióba – hangsúlyozta Pécresse.

Párizs annyit megígért, hogy „figyelmesen” megvizsgálja az Európai Bizottság javaslatát, amely, tekintettel a „konkrét előlépésekre”, újrakezdené a Törökországgal folytatott tárgyalásokat. Az Európai Unió december 9-i csúcstalálkozóján döntés várható az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy Szerbia kapja meg az EU-tagjelölti jogállást, de a tényleges csatlakozási tárgyalásokat csak akkor kezdjék meg Belgráddal, ha jelentős előrelépés történik a szerb–koszovói kapcsolatokban. Az állam- és kormányfők megvizsgálják Montenegró, Koszovó és Törökország csatlakozási perspektíváit is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.