Városlista
2019. június 18, kedd - Levente

Hírek

2018. Október 24. 10:37, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére október 19-én a Szekszárdi Szakképzési Centrum Apáczai Csere János Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának dísztermében tartott megemlékezést a város önkormányzata.

Előbb az oktatási intézmény diákjai mutatták be a „Volt egy tánc…” című műsorukat, amit két pedagógus - Magyarfalviné Haszonics Krisztina, valamint Sebestyénné Hetesi Ildikó - szerkesztett és tanított be.
Azt követően a dombóvári térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.
- A nemzeti függetlenség és a társadalmi rend demokratikus felépítése, ez a magyarság vágya - áll a Tamási Áron által megfogalmazott „Gond és hitvallás” című nyilatkozatban, amit az író 1956. október 28-án az Írószövetség előtt olvasott fel - kezdte mondandóját Potápi Árpád János. - Sokan és sokszor megfogalmazták már azt, hogy ki a magyar, mi a magyar, mi tesz bennünket magyarrá, mitől vagyunk mi mások, akár jobbak, avagy rosszabbak, mint más népek. Ehhez mindenképpen hozzátartozik a közös kultúránk, történelmünk és nyelvünk, az együtt átélt jó és rossz cselekedet, mindaz, ami velünk, magyarokkal történt a Kárpát-medence közepén az elmúlt 1100 esztendőben. Az 1956. október 23-án is a szabadság iránti vágy vezette a fővárosban és a vidéki települések utcáira kiözönlő forradalmárokat. Ennek az eseménynek az előzménye egyrészt az volt, hogy II. világháború után hazánk a vesztesek oldalán találta magát, másrészt hozzájárult a szovjet megszállás, valamint a polgári társadalmi rend beszüntetése és a kommunista diktatúra kiépítése. Ezek mind oda vezettek, hogy Magyarország elveszítette a függetlenségét. Híres történészünk, Ormos Mária azt mondta, hogy a forradalmak és a társadalmi elégedetlenségek nem akkor törnek ki, amikor a legrosszabb a helyzet, hanem akkor, amikor már látszik a „kiút az alagútból”. Így volt ez 1956-ban is. Három esztendővel korábban Nagy Imre lett a miniszterelnök, ekkor megkezdődtek azok a társadalmi jobbító szándékú változások, amiket derékba tört a Rákosi-klikk újbóli megerősödése. A nép akkor azt mondta, hogy „megállj, nem lehet mégegyszer velünk megcsinálni azt, amit korábban már elkövettetek ellenünk!” Ez vezetett a társadalmi elégedetlenség kirobbanásához. Nemcsak Budapesten, hanem a vidéki egyetemi városokban kezdődtek meg a szervezkedések, melyekhez óriási löketet adott Rajk László 1956. október 6-i újratemetése. Gombamód szaporodtak el azok az ellenállási sejtek országszerte, melyek a néhány nappal későbbi forradalom kitöréséhez nagyban hozzájárultak. Hazánkban és a világ más tájain élő magyarok körében is csak kevés olyan család van, amit ne érintett volna meg az 1956-os forradalom és az azt követő szabadságharc. Vannak olyanok, akiknek a hozzátartozóik, rokonaik forradalmárok voltak, sokan közülük a függetlenségért feláldozták az életüket. Mások megélték a történelmi eseményeket és az emlékeiket átadták gyerekeiknek, illetve unokáiknak. Rengetegen önként, vagy kényszerűségből elhagyták a hazájukat és vagy ők, vagy utódaik becsületes emberként megállva a helyüket a világ minden táján ma a magyarság követeként szolgálnak. Ha az 1956-os forradalom és szabadságharc nem lett volna, akkor napjainkban nem lenne nálunk polgári demokrácia. Fekete István göllei születésű író fogalmazott úgy, hogy „nekimentek felborítani a hegyet, megfordítani a történelmet eszméletlen céltudatossággal, élni, vagy meghalni.”

Az ünnepség után a helyi önkormányzat, az intézmények, a pártok és a civil szervezetek vezetői, az országgyűlési képviselő és a városlakók virágaikkal, koszorúikkal rótták le kegyeletüket a Baráz Tamás szobrászművész által készített városközponti 1956-os emlékműnél.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 18. 08:26, kedd | Helyi

Iskolások takarítottak a Környezetvédelmi Világnap alkalmából

Kiss Béla alpolgármester köszöntötte azokat a diákokat, akik június 13-án a Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Tesco Áruház és a Kis-Konda patak melletti területen 2008-ban létrehozott biofalat jöttek megtisztítani.

2019. Június 17. 10:45, hétfő | Helyi

Mozgásban a város - Két éve futunk a körön

A nagy meleg ellenére a résztvevők 1 óra alatt 486 km futottak össze.

2019. Június 17. 09:30, hétfő | Helyi

Fekete István nyomában 5.

A dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület ismét kirándulást szervezett a nagy magyar író emlékhelyeire. Ezúttal elsőként Kunszentmártont keresték fel, ahol többek között megkoszorúzták az író emléktábláját.

2019. Június 16. 08:00, vasárnap | Helyi

Az egészségnapon szűrésekkel, tanácsadással várták az érdeklődőket

Június 13-án a Szent Lukács Kórház Egészségfejlesztési Irodája egészségnapot tartott a térség fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátását végző egészségügyi intézményben.