Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Május 06. 15:42, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Piszkos örökségünk: Alsóhetény ma!

Piszkos örökségünk: Alsóhetény ma!

„A régészeti lelőhelyek, védett épületek és területek állagának óvása, állapotuk figyelemmel kísérése és az észlelt gondok megoldásában való aktív részvétel….”

– ez is olvasható többek között az 1984-ben alakult Dombóvári Városszépítő és Városvédő – immár – Közhasznú Egyesület Alapszabályában.
Ennek szellemében tett ezen a hétvégén önkéntes örökségvédő őrjáratot Németh Richárd tagtársunk s néhány barátja, akit ma, május 4-én délután magam is elkísértem a Dombóvárhoz közeli Alsóheténybe (Kapospula község része). Ezúttal a Dr. Tóth Endre régész (Magyar Nemzeti Múzeum) és több száz dombóvári és környékbeli diák s felnőtt összefogásával 1981 és 1994 között folytatott feltáró és kutatómunka helyszíne: a legendás késő római kori logisztikai célú erőd dél-nyugati bejáratához közeli gazdasági területet szemléztük.

Megdöbbentő látvány fogadott: az Alsóheténytől Nak felé vezető betonútról leágazó, avval egy darabig párhuzamosan futó poros úton és közvetlen közelében hosszan felelőtlen és környezetszennyező emberek barbárságának nyomaival találkozhattunk.
A frissen zöldellő bokrok alján hosszan építési törmelék-kupacok, állati piszokkal teli szemetes zsákok, felszámolt háztartás maradék darabjai hevernek szanaszét. Legszörnyűbb egy, az útra s a közeli vetésbe dobott, kizsigerelt vaddisznó maradványai; műanyag zsákba gyömöszölt testrészeitől néhány méternyire az elejtett állat feje oszladozott a zsendülő vetésben!
A múzeumpártoló, fizikai munkájával s számos értékes adományával már eddig is segítőkészségről bizonyságot adó Németh Richárd vállalja, hogy segítőivel együtt a napokban összegyűjtik a hulladékot,- már csak annak a közeli elszállítását kellene „valakinek” elvállalni. Ébresztő, – elsősorban - alsóhetényi és kapospulai polgártársak!

szöveg és kép: dr. Kriston Vízi József
múzeumvezető, örökségvédő

Címkék: Alsóhetény, múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.