Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 03. 06:13, kedd | Belföld
Forrás: infovárosok/Fotók: police.hu

Rekordszámú gyorshajtót fogtak tavaly

Rekordszámú gyorshajtót fogtak tavaly

Közel 24 milliárdnyi bírságot szabtak ki a rendőrök.

Meghökkentő, ugyanakkor elgondolkodtató adatok került nyilvánosságra: a tavalyi évben összesen 23,61 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a száguldozó autósokra a rendőrök hazánkban. Egy év alatt minden korábbinál több, 687 ezer darab büntetési csekket postáztak ki a sebességkorlátozást túllépőknek, és ez 2019 minden egyes napjára vetítve 1883 dokumentált gyorshajtást jelent. Ez szintén negatív rekord.

Soha nem volt még példa ilyen mennyiségű büntetés kiszabására egy esztendő leforgása alatt, tavaly ugyanis 64.359 sebességtúllépéssel többet rögzítettek az ORFK kamerái, mint az akkor szintén negatív csúcsot döntő 2018-ban. A traffipaxok összesen 687.501 alkalommal észleltek gyorshajtást 2019-ben, amely az év minden egyes napjára 1883 darab bírságot jelent – elemzi a legfrissebb rendőrségi adatok alapján összeállításában a Vezess.

A piacvezető autós szaklap cikkéből az is kiderül, hogy minden korábbinál magasabb lett az egy év alatt kiszabott bírságösszeg is, hiszen tavaly 23,61 milliárd forint értékben kaptak büntetést a gyorshajtók. Ha az éves bírságösszeget elosztjuk a büntetések számával, kiderül, hogy egy-egy sebességtúllépésért átlagosan 34 355 forintot kell fizetni a megengedettnél gyorsabban hajtó autósoknak Magyarországon.

Az összeállítás arra is kitér, hogy a VÉDA-rendszert alkotó 525 darab sebességmérőtől a fentiek kiemelkedő teljesítménynek számítanak, főleg annak ismeretében, hogy a traffipaxok rendszeres javításra szorulnak. Tavaly 376 alkalommal kellett szerelőt küldeni a készülékekhez, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az év minden napjára jutott valahol egy-egy meghibásodás.

De pontosan mekkora sebességtől büntetnek a traffipaxok 50-nél, 90-nél és 130-nál? Vajon milyen távolságból érzékelik a gyorsan hajtó autót? A Vezess cikkére kattintva többek között ezekre is választ kaphatunk, de számos más érdekesség is kiderül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.