Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2011. Október 04. 21:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Speciális gyermek-mentőorvosi kocsi: már Pécsen is

Speciális gyermek-mentőorvosi kocsi: már Pécsen is

Az országban harmadikként Pécsen is szolgálatba állt egy gyermek-mentőorvosi autó. A speciális műszerekkel felszerelt 25 millió Ft értékű járművet a Magyar Gyermekmentő Alapítvány segítségével szerezték be.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A pécsi 1. számú mentőállomáson tartott hétfői ünnepségen Turai Réka csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos az MTI-nek elmondta: a mentőorvosi kocsi olyan eszközökkel van felszerelve, amelyek az életmentést és az állapot stabilizálását szolgálják. Hozzátette: szükség esetén felnőttek ellátására is alkalmas az autó felszerelése.

A pécsi az ötödik ilyen autó az országban, eddig Budapesten és Győrben, a nyári időszakban pedig a Balaton déli partján volt szolgálatban hasonló jármű. Az autó átadásán Beneda Attila, az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke arról beszélt, hogy az ágazat vezetése a fő célként a sürgősségi ellátás megerősítését fogalmazta meg. Fontosnak nevezett minden civil kezdeményezést, egyben kiemelte a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkáját. Gesztes Éva főorvos, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke elmondta, hogy az autó a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikán fog állomásozni.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte, hogy a Pécsen átadott autón klinikai tapasztalattal bíró orvosok teljesítenek szolgálatot. A mentő üzemeltetését és a személyzet bérköltségét az OMSZ finanszírozza.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 15:06, péntek | Belföld

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány.

2022. Augusztus 12. 14:06, péntek | Belföld

Többmilliós kárt okozó fiatal hackerekre csapott le a rendőrség

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.

2022. Augusztus 12. 13:03, péntek | Belföld

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön honlapján.

2022. Augusztus 12. 11:03, péntek | Belföld

A szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek,