Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2016. Június 28. 13:25, kedd | Külföld
Forrás: mti

Szakértő: a vezetők merev hozzáállása felgyorsítja az unió szétesését

Szakértő: a vezetők merev hozzáállása felgyorsítja az unió szétesését

Ha az unió vezetői rossz következtetéseket vonnak le a brit népszavazás eredményéből, és továbbra is mereven az európai integráció erősítését szorgalmazzák, azzal csak siettetik az unió szétesését

- mondta Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Lánczi Tamás felidézte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden kijelentette: sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó az unió és Nagy-Britannia között, amíg a szigetország nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét. Ezzel a sürgetéssel Junckerék erősnek mutatják magukat, pedig nyilvánvaló, hogy a Brexit gyengíti az EU-t. Az unió érdeke is az, hogy ne gyorsan, kapkodva menjen végbe a kilépés, hanem úgy, hogy a lehető legkisebb kárt okozza Nagy-Britanniában és az uniónak egyaránt - mondta.

Ha Brüsszel továbbra is hasonlóan mereven áll a brit kilépéshez, illetve általában az unióval szembeni elégedetlenség megnyilvánulásaihoz, akkor fel fog gyorsulni az unió szétesése - jelentette ki. Szerinte a Brexitből logikusan azt a tanulságot kellett volna levonni, hogy változtatni kell az eddigi működésen, át kell alakítani az unió belső döntéshozatalát, "lehet, hogy vissza kéne lépni kettőt az integrációból". Brüsszelben azonban épp ellenkezőleg, a még keményebb integrációról és az Európai Egyesült Államok létrehozásának szükségességéről beszélnek - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy felmerült, Jean-Claude Juncker egészségügyi okokra hivatkozva lemond, Lánczi Tamás azt mondta: az, hogy az elsőszámú európai vezető nem tudta egyben tartani a közösséget, szerinte föl kell vessen személyi kérdéseket. Ha az Európai Bizottság elnöke lemondana, azt jelentené, Brüsszelben valamit megértettek abból, hogy komoly legitimációs válságban van az unió vezetősége, és ez elvezethetne egy majdani átalakuláshoz - fogalmazott.

Címkék: brexit, európa, unió

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 12:54, hétfő | Külföld

Török választások - Manfred Weber: véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.

2023. Május 29. 08:50, hétfő | Külföld

Sikerült elkerülni a lehető legrosszabbat, az Egyesült Államok fizetésképtelenségét

Elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség a költségvetésről szóló megállapodással - jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban vasárnap este.

2023. Május 29. 08:48, hétfő | Külföld

Több palesztin megsebesült izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordániában

Tíz palesztin megsebesült izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén - jelentette a helyi média hétfő reggel.