Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2012. Április 24. 21:40, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Városszépítők

Szent György-napi felhívás Dombóvár Múzeumáért

Szent György-napi felhívás Dombóvár Múzeumáért

A Dombóvári Városszépítők vezetőségétől jövő megkeresésnek eleget téve tesszük közzé nyílt levelüket, melyet a Helytörténeti Múzeum további működtetése érdekében fogalmaztak meg.

(„Hallod-e, Rozika, Te: menjünk a Múziba’ be!...” – egy régi sláger mai változatban)

A 116 évvel ezelőtt, helyi vállalkozók és mesterek munkájaként néhány hónap alatt felépült volt főszolgabírói lak majd’ mindenkor a családi pihenés, a kikapcsolódás, majd az oktatás és a társas élet céljait szolgálta. Így volt ez az épület történetének utolsó tizenegy évében is: Dombóvár város akkori vezetésének és a közösség egyetértésének jeleként 2000 végétől a Dombóvári Városszépítők által összegyűjtött tárgyak rendezett elhelyezésére, muzeális célokat szolgál immár.

Először a vasút-építő elődök révén kerültek elő egyedülálló kincsek, majd a helyi gazdálkodók, vállalkozók és iparosok építkezései és beruházásai hoztak létre igen becses tárgyakat, számos ritka alkotást. Őket a már tudatosan gyűjtő és ezek nyomán újabb alkotásokra serkentő Orsolya-rendi nővérek, a főgimnázium regös-cserkészei, a művelődést pártoló ipartestület és a vasutas körök tagjai követték. Példájuk és önzetlenségük mind a mai napig tartó élő hagyomány. Épület- és utcasorok, megbúvó művészi és ipari alkotások, házak díszítményei nyújtanak megállásra és gyönyörködésre késztető látnivalókat vasútállomásainkon, Újdombóváron, a benépesült Tüskében, a hangulatos Kertvárosban és a Belvárosban egyaránt.

Ezek egyike tehát az a jelképekkel teli épület, amelynek már közvetlen területe is „a Múzsák Ligete”. Védett és ápolt öreg fák, rajtuk számon tartott madár-fészkek, a német testvérváros, Kernen polgárai által adományozott pihenő padok, Varga Gábor feledhetetlen „Álmodozók”-ja, Tolna megye és a környék gazdag irodalmi emlékeinek szabadtéri képeskönyve, a parkban elhelyezett, csaknem 3000 éves múltat idéző faragott római kődíszek, - mindez egy helyen, védett és gondozott körülmények között! Dombóvár helyi múzeuma jelenleg már több ezer tárgyat, hozzájuk tartozó fényképeket, feljegyzést, mozgóképeket és visszaemlékezéseket őriz szakszerű módon. Változatos kiállításait évente közel tízezer látogató keresi fel. A diákok rendhagyó helytörténeti, néprajzi, művészeti órái mellett igen fontos számunkra a számos emlékkel, gyakorta ötlettel, újabb elgondolásokkal helyből s a környékből érkező felnőttek jelenléte, tapasztalata. A Dombóvári Városszépítők és a hozzájuk kapcsolódó lokálpatrióták segítségével működő Helytörténeti Gyűjtemény igényli és számít erre a tudásra, az így összeadódó ismeretek bemutatásának vállalásával. Ez számunkra kihívás és késztető erő: településünk múltjának sikeres és örömteli bemutatása a mának és utódainknak.

(Képünkön a Szivárvány Óvodai Tagintézmény Teknőc csoportja az óvodások februári múzeumismereti napjainak egyikén.)

A Dombóvári Helytörténeti Múzeum éves működése természetesen pénzbe kerül. Ennek mértéke akkora, hogy a múzeumi fenntartás céljából Dombóvár minden lakosára egy évben csak 400,- Ft kiadás jutna. Ez évben a múzeumi munkához valódi forrás nem lévén, Képviselőtestületünk három millió forintot azért elkülönített. Ezzel kb. június végéig biztosított Dombóvár múzeumának működése.

Tisztelt Dombóvári Polgárok!

Mi, a Dombóvári Városszépítők és segítőik az elmúlt évtizedekben önként vállaltuk a Hősök szobra, a lemeszelt gimnáziumi faliképek, 48-as honvédsírok, jeles elődök emléktábláinak, iparos családok hagyatékának, a szigeterdei Kossuth-szoborcsoport vagy számos, megújuló védett épület megújítását, gondozását, azok országos jó hírnevének öregbítését, Újdombóvár és a legendás vasutasság méltóságának ápolását. Csaknem két évtizedes munkával és több millió forint közadakozás láthatóvá tett eredményeként a Rákóczi úti (Városi) temetőben mindenki Sírkertjét és gyönyörűen megújult Kálváriáját hoztuk létre.

Ha a méltó múltnak emlékeket állítottunk, tegyük meg azt a mának is, hogy a jövő tiszteletét kiérdemelhessük!

Kérjük, szándéka és lehetősége szerint támogassa a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény/Múzeum további működéséhez szükséges anyagiak előteremtését, forrásszerző munkánk eredményességét!

Terveinkről és munkánkról szívesen adunk további felvilágosítást személyesen, a múzeum nyitvatartási idejében, de előre egyeztetve azon túl is. Május 17. és 19. között, a Múzeumi Világnap keretében számos közönség-programmal várjuk Önöket!

Telefonszámaink: (74) 465 715; 06-20 286 79 58.
E-mail: dvve1984@gmail.com és muzeum.dombovar@gmail.com
Számlaszámunk, mely a hazai Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezetnél vezettetik: 71800109-11144537.

Dombóvár, 2012. április 24., Sárkányölő Szent György napján

Tisztelettel:

Kocsis Zoltán elnök Kutas György alelnök

dr. Kriston Vízi József múzeumvezető

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 13:18, csütörtök | Helyi

„Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

Az idei évben az Autómentes Nap keretében rendezte meg Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Sportszövetség a Sport napját Dombóváron, így kapcsolódva az ez évi szlogenhez: „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

2021. Szeptember 22. 08:24, szerda | Helyi

Egy év szünet után szervezték meg idén a Tűzkakas Diáktűzoltó Versenyt

Ismét összemérhették tudásukat az általános iskolai diákok Kurdon.

2021. Szeptember 21. 08:30, kedd | Helyi

A száz éve született Szenes Hannáról nyílt kiállítás Dombóváron

A száz éve született izraeli-magyar költő, a második világháború idején mártírhalált halt katona, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílt Dombóváron, a Riesz József Emlékházban.

2021. Szeptember 20. 09:48, hétfő | Helyi

Az összetartozás jegyében telt el a somogyi rendhagyó őszi megyenap

Többek között Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész, múzeumalapító is átvehette a Somogy Polgáraiért díjat.