Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 30. 11:22, péntek | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

Szeptember 3-tól folytatódik a Hangfürdő

Szeptember 3-tól folytatódik a Hangfürdő

A hangtálak - a gong mellett - fontos eszközei és kiegészítői az egészség megőrzését szolgáló alternatív eljárásoknak, a gyógyulási folyamatok serkentésének.

A Presidium Közhasznú Egyesület és a Dombóvári Művelődési Ház NKft. szeretettel meghívja Önt egy lazító, ősbizalmat erősítő, tisztító zenei élményre, amely során utazást tehet belső világában a zenélő tálak lágy hanghullámainak segítségével.

Hangfürdő időpontok 2013. második felében:
szeptember 3. 19.00
szeptember 17. 19.00
október 1. 19.00
október 15. 19.00
október 29. 19.00
november 12. 19.00
november 26. 19.00
december 10. 19.00

Belépő: 500 Ft

A tibeti hangtálak eredete—dióhéjban

A hangtálakat többféle elnevezéssel illeti a magyar nyelv: éneklő edény, hangtál, tibeti éneklő edény, tibeti hangtál, zengő tál. Mindegyik kifejezés használata helyes. Származása régi korokra és távoli vidékekre vezethető vissza. Története legalább olyan messzire nyúlik, mint a gongé — több ezer éves eszköz tehát. Tibet, Nepál, India, Kína vallási szertartásainak elengedhetetlen kelléke volt, de a hétköznapokat is jól szolgálta: edényként használták a szerzetesek a Himalája égig érő hegyei között megbúvó kolostorokban.

A hagyományok szerint hét különböző fém ötvözetéből állították elő (mindegyik fém az analógia törvényei szerint megfelel egy bolygónak): arany, ezüst, réz, vas, ón, ólom, higany. Ezek a fémek garantálják a hangtál egyedülálló hangját és harmóniáját, felharmonikusokban gazdag hangzását. Így a hangtálak manapság a hangmasszázs, hangterápia, hangtálterápia, hangmasszázsterápia, hangfürdő, sejtmasszázs módszerének alapvető eszközeit képezik.

A szájhagyomány szerint imádsággal kovácsolták őket — minden kalapácsütéshez egy imádságot fűztek. Itt kell megjegyezni, hogy a manapság készült edényeket nem mindig pontosan a hagyomány szerinti hét fém ötvözetéből készítik. Néha kevesebb, néha több fémet használnak. Az ősi receptet a készítők a mai napig titokban tartják, a pontos anyagösszetételt nem osztják meg senkivel. Többek között az eltérő anyagösszetétel a magyarázata a tálak eltérő színének. Az eredetinek tartott, ősi tibeti recept és eljárás szerint már nem készülnek hangtálak — ezeket már csak nyugati régiségboltokban lehet beszerezni. Ez nem jelenti azt, hogy a mai hangtálak ne lennének éppen olyan jók és jól használhatók, mint a régiek.

A nyugati világ először a 19. század utazóitól szerzett tudomást a hangtálak létezéséről és használatáról, de igazi fellendülést a hatvanas évek hippi-mozgalma hozott: sok nyugati fiatal utazott Indiába, ahol megismerkedtek a hangtálak használatával, megtapasztalták varázslatos erejét, majd visszatérve hazájukba, „divatba hozták” őket. Napjainkban egyre népszerűbbé válik a hangtálak rezonanciájával való gyógyítás, energetizálás, stresszoldás, wellness.

Milyen eredményeket várhatunk a tibeti hangtálak terápiás célú használatától?

Röviden azt mondhatjuk: nyugtató, harmonizáló hatást, az egészség megőrzését és gyógyító erőt.

A hangtálak - a gong mellett - fontos eszközei és kiegészítői az egészség megőrzését szolgáló alternatív eljárásoknak, a gyógyulási folyamatok serkentésének. Emlékeztetnek bennünket belső egységünkre és teljességünkre, a test, szellem és lélek egészséges összhangjára. A hangtálak csodálatos hangja oldja a stresszt, megnyugtatja az idegeket, ellazítja a feszült izmokat, csillapítja a fájdalmakat. Jó tapasztalatok vannak a félelmek és szorongások sikeres oldására is. Minden erőfeszítés nélkül gyorsan relaxált állapotba kerülhetünk a hangjuk által. A tökéletes ellazulás gyakran olyan gyógyhatással jár, hogy a további gyógykezelést is kiváltja. Jó szolgálatot tesz meditációhoz való előkészülethez, sőt a meditáció kísérő hangjaként is alkalmazhatjuk a hangtálak hangjait, rezgéseit. A hangmasszázs, hangterápia, hangtálterápia, hangmasszázsterápia, hangfürdő, sejtmasszázs összes módszere a jó egészséget, közérzetet szolgálja.

Címkék: tibeti hangtál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.