Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Szeptember 18. 15:20, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Dombóvár a vándorkiállítás utolsó állomása

Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Dombóvár a vándorkiállítás utolsó állomása

Dombóváron nyílt meg pénteken a Magyarok a Szovjetunió munkatáboraiban 1944-1956 című, a Gulágra hurcoltak életéről szóló vándorkiállítás utolsó bemutatója,

a Magyarság Háza és a Veritas Történetkutató Intézet a Gulág-emlékév alkalmából rendezett tárlatát egy év alatt csaknem ötven helyszínen láthatták.

A Tinódi Házban rendezett kiállítás megnyitóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett: 1944 őszétől 1945 derekáig több százezer embert hurcoltak el ártatlanul Magyarországról a Szovjetunióba. Számuk becslések szerint a hadifoglyokkal együtt 800 ezer és 1,1 millió között lehetett - tette hozzá.
Felidézte azt is, hogy 1944 nyaráig több mint 600 ezer zsidó honfitársunkat deportálták haláltáborokba, majd fél év múlva a Magyar Honvédség katonái hadifogságba estek, a kommunista rendszer pedig több százezer embert börtönzött be. "Az 1943 és 1952 közötti időszakhoz hasonló keserves évtizede a magyar történelemnek soha nem volt" - mondta.
Az államtitkár kitért arra, hogy a Dél-Dunán2túlon alig van olyan település, amelyet ne érintett volna a Gulág és a málenkij robot, hiszen főleg a németajkú lakosságot, sokszor fiatal nőket, szinte még gyermekeket vittek el szovjet munkatáborokba.
Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója egyebek közt arról beszélt: a Magyarország területére érkezett Vörös Hadsereg végrehajtotta azt a sztálini parancsot, mely szerint az elfoglalt területekről elsősorban a német nyelvű lakosságot ki kell szállítani a Szovjetunióba, hogy építsék újjá az országot. 1944-ben és 1945-ben kollektíven tettek bűnössé egy országot - tette hozzá, megjegyezve, hogy egyházi embereket, polgárokat, katonákat, fiatalokat és időseket hurcoltak el válogatás nélkül.
Magyarország elindult azon az úton, hogy hitelesen, akár kritikusan mutassa be saját múltját - jelentette ki.
A tárlat 24 tablón ismerteti meg a Gulágra hurcoltak útját, a munkatáborok mindennapjait és hazatérésüket. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója elmondta: egy év alatt húsz magyarországi és csaknem 30 külhoni magyar településre juttatták el a kiállítást hozzájuk kapcsolódó koncertekkel, színházi előadásokkal. A tárlatot Dombóváron november elejéig láthatják az érdeklődők.

Címkék: Tinódi Ház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!